Tarjottua syöpäseulontaa ei pidä jättää väliin

1.2.2020 klo 10:34 Mielipiteet & Blogit Lukijalta

Postilaatikkoon kolahti kutsu rintasyöpäseulontaan, mammografiaan. Tätä kotikaupunkini veronmaksajien kustantamaa tutkimusta tarjotaan parin vuoden välein ”lahjana” jokaiselle viisikymppiselle naiselle 69-vuotiaaksi saakka. Tunsin kutsusta erityisen suurta kiitollisuutta, sillä vain muutamaa päivää aiemmin olin kuullut läheisen ystävän saamasta rintasyöpädiagnoosista. Onneksi sairaus oli havaittu varhaisessa vaiheessa.

Keväällä synttärien aikaan minua ”onniteltiin” kohdunkaulansyövän seulonnalla, johon me naiset saamme kutsun 30-60 -vuotiaina aina viiden vuoden välein. Toki moni kustantaa myös itse näitä tutkimuksia normaalien gynekologikäyntiensä ohessa jo nuoresta saakka.

Ikäkausittaisilla joukkoseulonnoilla pyritään löytämään syöpä tai sitä ennakoivia solumuutoksia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin syövän hoitaminen on huomattavasti helpompaa, halvempaa ja tuloksellisempaa. Seulontojen myötä esimerkiksi kohdunkaulan syöpää on saatu vähennettyä peräti 80 prosentilla. Lähes puolet rintasyövistä todetaan seulontojen kautta. Nämä joukkotarkastukset ehkäisevät vuosittain satoja kuolemia.

Seulontoihin kutsuttavien naisten ikähaitaria haluttaisiin laajentaa. Suomalaisten kolmanneksi yleisimmän syövän eli suolistosyövän uudistettu seulontaohjelma alkoi kokeiluna tänä vuonna. Miehille on toivottu eturauhassyöpien ehkäisemiseksi joukkotarkastuksia, mutta niiden hyötyjä ei ole pystytty osoittamaan. Sen sijaan jokaisen oireilevan miehen olisi syytä ymmärtää hakeutua lääkärin pakeille.

Vaikka seulontatutkimukset eivät niitä miellyttävimpiä olekaan, on mielestäni jokaisen iloinen velvollisuus ottaa yhteiskunnan tarjoama huolenpito vastaan. On pieni vaiva tarkistuttaa itsensä, vaikka mitään oireita ei huomaisikaan.

Niin syöpien kuin keskimäärin kaikkien muidenkin kansantautien ehkäisemisessä auttavat usein hyvät elintavat: terveellinen ruoka, riittävä lepo ja liikunta. Ne sitten ovatkin monille meistä jo työläämpiä ja enemmän päättäväisyyttä vaativia sairauksien ehkäisykeinoja – mutta sitäkin tarpeellisempia.

Merja Eräpolku
Kirjoittaja on Lohjan kaupunginvaltuutettu (kd)

Ylös