Vaikeimmatkin asiat voidaan esittää niin, että niihin sisältyy jotain rohkaisevaa

11.2.2020 klo 10:17 Mielipiteet & Blogit Lukijalta

Valtiopäivien avajaisten ekumeenisessa jumalanpalveluksessa kansanedustajille ja päättäjille toivottiin voimia, iloa ja rohkeutta. Istuin penkissä ja mietin, kuinka ytimeen osuva toivotus tuo on tänä päivänä jokaista kansalaista, jokaista päivää ajatellen.

Tiedotusvälineet pursuavat uhkakuvia. Olipa kyse ilmastosta, työvoimasta, eläkkeistä, perheenlisäyksestä, Brexitistä tai Trumpista, niin kaikki esitetään huonot, ikävät kärjet edellä, uhkakuvia maalaten. Usein realistinen kuva jää saamatta, kun asioista ei esitetä positiivisia tai edes neutraaleja puolia lainkaan. Huoli, pelko ja ahdistus lisääntyvät ja ne alkavat määrittää ihmisten käyttäytymistä ja ratkaisuja. Elämä käy entistä raskaammaksi.

En esitä, että asioita pitäisi uutisoida tai esittää epärealistisen ruusuisen sävyyn. Haasteet ja vaikeudet voidaan kuitenkin nähdä myös mahdollisuuksina, joissa etsitään ja kehitetään ratkaisuja, löydetään yhdessä. Muutoksissa on aina uuden mahdollisuus. Vaikeimmat ja ikävimmätkin asiat voidaan esittää niin, että niihin sisältyy jotain rakentavaa ja rohkaisevaa. Kyse on enemmänkin asenteesta ja tahtotilasta.

Ympärillä on paljon hyvää, josta voi iloita ja saada voimia. Voisimmeko uuden vuosikymmenen alkaessa tarkistaa asenteitamme ja vahvistaa tahtotilaa, jossa nähdään ja uutisoidaan enemmän rakentavasti, positiivisen ja mahdollisuuksien kautta. Voisimmeko kaikista haasteista huolimatta valita sellaisen toimintatavan, mikä voisi rohkaista ja voimaannuttaa toisia ja pyrkisi ainakin jossain määrin levittämään myös iloa ympärille.

Sain hiljakkoin vierailla joissakin kehitysyhteistyökohteissa Tansaniassa. Voi sitä ystävällisyyden, ilon, rohkaisemisen ja voimaannuttamisen määrää. Voimia arjen pyörittämiseen yksinkertaisissa, monin paikoin suomalaisittain hyvin ankeissa olosuhteissa, tarvitaankin. Alkaen siitä, että veden hakuun voi kulua tunti, sähköjä ei ole ja ruokaa valmistetaan tulisijassa. Ihmisillä on toisensa. Yritetään eteenpäin toisia rohkaisten ja iloitaan siitä hyvästä, mitä on.

Vaikeudet on tarkoitettu voitettaviksi, ongelmat ratkaistaviksi. Usein se ei hetkessä toteudu, mutta eteenpäin katsovan, positiivisen asenteen ja yhdessä yrittämisen myötä se on joka tapauksessa helpompaa. Voimia, iloa ja rohkeutta on tarjolla.

Vanhempamme ja isovanhempamme olivat rohkeita. Haasteista huolimatta he perustivat perheet nuorina, tekivät useita lapsia vaikka toimeentulo tai maailmantilanne saattoi olla hyvinkin haastava tai epävakaa. Luotettiin huomiseen, tehtiin töitä, yritettiin ja mentiin eteenpäin. Ei jääty turhaan jahkaamaan, vatvomaan eikä pyörittelemään eri uhkakuvia tai niiden seurauksia.

Sinä lukija, ketä voisit tänään rohkaista, ilahduttaa tai voimaannuttaa? Sinä vaikuttaja, voisitko löytää rakentavamman, positiivisemman tavan esittää asioita? Sinä toimittaja, mediassa vaikuttaja, voisitko uutisoida, kirjoittaa enemmän asioiden hyvistä puolista, mahdollisuuksista kuin uhkakuvista ja ikävistä puolista? Voimia, iloa ja rohkeutta toimia!

Sari Tanus

Kirjoittaja on pirkanmaalainen kansanedustaja (kd)

Ylös