”Kuilu kasvaa hallituksen kunnianhimoisten tavoitteiden ja todellisuuden välillä” – Sari Essayah arvostelee vähäisiä toimia

9.2.2020 klo 17:28 Politiikka Kristiina Kunnas

– Me Kristillisdemokraatit olemme huolissamme siitä, että tämä maa jakautuu eriarvoisiin alueisiin. Haja-asutusalueiden ihmisille on saatava tasoitusta, puheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Essayah vaatii.

Sari Essayah on kirpeäsanainen hallitusta kohtaan.

– Toivotaan, että ylipäänsä jotakin alkaisi tapahtua, Essayah toteaa.

– Viime syksy oli historiallinen. Hallituksen esityksiä ei ole juuri koskaan tullut niin vähän kuin nyt. Työmarkkinat ovat riitaisat ja hallituksen työllisyystoimet puuttuvat kokonaan. Pääministeri Marin hyvin hämmentävästi totesi, ettei kipeästi kaivattuja työllisyystoimia nyt keväällä esitelläkään, Essayah sivaltaa.

Jos lisätyöpaikkoja ei ensi syksyn budjettiriiheen mennessä ole tullut, joudutaan leikkauslistoihin, Essayah ennustaa.

– Sehän olisi tosi vahingollista politiikkaa juuri pienien etuuksien varassa eläville suomalaisille, Essayah murehtii.

Essayah’n arvostelulista jatkuu. Sote-ratkaisukin odottaa edelleen. Huonolla tolalla olevasta vanhustenhoidosta tulee jatkuvasti viestejä maakunnista. Ulkoistuksia on tehty erittäin epäonnisesti.

– Tämä on suomalaisen yhteiskunnan yksi kovimpia kipupisteitä. Se, että pystymme pitämään huolta niistä ihmisistä, jotka ovat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneet, on meidän sukupolvemme kunniavelka.

Se, että pystymme pitämään huolta niistä ihmisistä, jotka ovat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneet, on meidän sukupolvemme kunniavelka.

Suomessa on sekä työttömyyttä että työvoimapulaa.

– Valitettavasti kotouttamisessa on meillä ongelmia. Kielitaitovaatimusten nostaminen olisi välttämätöntä, jotta maahanmuuttajat saadaan suomalaisille työmarkkinoille. Toistaiseksi olemme pystyneet kotouttamaan lähinnä sosiaaliturvariippuvaisiksi emmekä työelämään, Essayah muistuttaa KD-Kompassi -haastattelussa. Koko haastattelu kuullaan maanantai-iltana 10. helmikuuta klo 22.35 Radio Deissä. Voit kuunnella haastattelun myös täältä.

Toistaiseksi olemme pystyneet kotouttamaan lähinnä sosiaaliturvariippuvaisiksi emmekä työelämään.

Essayah ajaa tasaisempaa aluepolitiikkaa. Maa ei saisi jakautua alueellisesti eriarvoisiin seutuihin.

– Haja-asutusalueilla elävien pitäisi kuluttajien sähköveroa alentaa. Liikkuminen maksaa siellä jo muutenkin enemmän, joten heille pitäisi tällainen kompensaatio saada. Ruotsissa on kyetty tällaiseen porrastamiseen.

– On myös kasvukeskusten etu, etteivät asumiskustannukset niissä karkaa tavoittamattomiin, tai koulut ja päiväkodit ruuhkaudu.

 

Kuuntele Sari Essayah’n koko KD-Kompassi -haastattelu täältä

 

Ylös