Sari Essayah: ”Työryhmien ja tiekarttojen piirtelyn aika on ohitse, hallitus!”

10.2.2020 klo 12:11 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah jatkaa hallituksen arvostelua ja vaatii toimia puheiden ja näpertelyn sijaan. – Hallitus pelaa vaarallisesti aikaa, Essayah varoittaa.

Kansanedustaja ja taloustaitaja Sari Essayah jatkaa hallituksen toimien – tai oikeastaan toimettomuuden – soimaamista kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa.

– Näiden valtiopäivien aikana hallitukselta on viimeistään tultava oikeita toimia, jos se aikoo saavuttaa ohjelmassaan asetetut tavoitteensa. Työryhmien ja tiekarttojen piirtelyn aika on ohitse. Nyt tarvitaan päätöksiä, joilla rakennetaan 2020-luvun haasteisiin valmista Suomea.

Essayah muistuttaa kolumnissaan jälleen, miten historiallisen vähän hallitukselta tuli syksyllä esityksiä.

– Alku ei vaikuta järin lupaavalta. Esimerkiksi hallituksen julkistama hiilineutraaliustiekartta sisältää toistaiseksi varsin niukasti konkretiaa. Ilmastorahaston suuntaviivat piirretään myöhemmin, sektorikohtaiset päästövähennystavoitteet konkretisoidaan hallituskauden aikana ja perustetaan turvetyöryhmä selvittämään alan tilannetta, Essayah kuvailee.

Essayah hämmästelee myös sitä, että hallitus koko lailla sivuutti sen keskeisen haasteen, että energiaintensiivisen teollisuuden ja liikenteen hiilipäästöjen vähentämisestä syntyy vaatimus merkittävästä lisäpanostuksesta energiantuotantoon.

– Energiasektori on vastuussa noin 80 prosentista päästöistä, joten sen rinnalla kaikki muu on enemmän tai vähemmän näpertelyä.

Väestöpolitiikan hoito ei myöskään saa Essayah’lta kiitosta, päinvastoin.

– Perhevapaauudistus ja vanhuspalvelulain hoitajamitoitus ovat molemmat tarpeellisia vauvapulasta kärsivässä ikääntyvässä Suomessa. Mallien rahoitus tuntuu vain olevan epäselvää. Kustannusten kattaminen aiotaan kipata seuraavan hallituksen huoleksi, Essayah toteaa.

Essayah on tyrmistynyt siitä, että vielä keväällä ei nähdä työllisyystoimiin minkäänlaisia ratkaisuja.

– Sen sijaan pääministeri Marin ilmoitti haastattelutunnillaan, että vaikean työmarkkinatilanteen takia hallitus tekee hankalat päätökset kesän tienoilla eikä kevään kehysbudjettiriihessä kuten odoteltiin.

Ei ihme, että talouspolitiikan arviointineuvosto antoi hyvin selkeäsanaisen varoituksen hallituksen talouspolitiikan suunnasta.

– Tämä on vaarallista ajanpeluuta, sillä hallitus on jo lisännyt pysyviä kustannuksia samoin kuin velkaa ennen kuin tuloista on tietoakaan. Ei ihme, että talouspolitiikan arviointineuvosto antoi hyvin selkeäsanaisen varoituksen hallituksen talouspolitiikan suunnasta, Essayah muistuttaa.

Puheenjohtaja ja taloustaitaja Essayah ehdottaa hallitukselle yrityskentän käyttämistä tietolähteenä.

– Päätösperusteisesti 30 000 työpaikan luominen on kova tavoite, joten eikö kannattaisi kysyä yrityskentältä, mitä sinne eniten kaivataan.

– Arviolta jopa 50 000 yritystä kaipaa uutta yrittäjää eläköitymisen tai alanvaihdon takia. On huutava tarve luoda pysyvä valtakunnallinen järjestelmä yrittäjien omistajaohjauspalveluiden toteuttamiselle ja turvata näiden palveluiden rahoitus.

Essayah huomauttaa, että toteutumattomat omistajanvaihdokset haaskaavat hankittua osaamista, työpaikkoja ja varallisuutta, ja pahimmassa tapauksessa omistajanvaihdokset saattavat vaarantaa alueellisen elinvoiman.

– Hallituksen ilmastopoliittisessa tiekartassa luki, että maatamme vaivaa toimeenpanokuilu. Nerokas uudissana kertoo kaiken hallituksen nykyisestä tilanteesta. Asetetaan tavoitteita, joita ei voida saavuttaa, ja toimeenpano on päätöksiä – ja rahoja – vaille valmis, Essayah kiteyttää kolumninsa lopuksi.

 

Ylös