– Kerryttävätkö vaalikassaa puolueilleen? Sari Essayahia askarruttaa lisääntyneen valtiosihteeri- ja erityisavustajakaartin toimenkuva

13.2.2020 klo 18:34 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi hallituksen valtiosihteerien ja poliittisten erityisavustajien toimenkuvan perään.

Marinin hallituksen ministereitä avustaa 15 valtiosihteeriä ja 69 poliittista erityisavustajaa. Vastaavasti Juha Sipilän hallituksella oli 42 erityisavustajaa ja 4 valtiosihteeriä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah penäsi hallitukselta perusteluita ylläpitää vankkaa valtiosihteerien ja poliittisten erityisavustajien kaartia.

– Näiden valtiosihteereitten toimenkuva on jäänyt monella tapaa epäselväksi, Essayah totesi.

Hän muistutti, että hallituksella on 15 poliittista valtiosihteeriä, kun edellinen hallitus pärjäsi neljällä, ja muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ovat ottaneet kantaa näihin valtiosihteereitten määriin ja myöskin heidän asemaansa. Samoin Sitrassa on pohdittu valtiosihteereitten tehtävänkuvaa.

Myöskin OECD on hallinnon maa-arvioinnissa jo vuonna 2000 todennut, että tämä suomalainen järjestelmä valtiosihteereitten asemasta on omalla tavallaan epäselvä ja suositellut myöskin sen selkeyttämistä.

Pitääkö paikkansa, että nämä poliittiset avustajat maksavat puolueveroa puolueelleen, jota kautta kerryttävät sitten myöskin mahdollisesti vaalikassaa näille puolueille, Essayah kysyi.

– Olisin kysynyt hallitukselta, onko teillä tarkoitus jollakin tavalla nyt selventää tätä valtiosihteereitten asemaa ja myöskin heidän tätä tehtävänkuvaansa tämän vaalikauden aikana, ja tuleeko hallitus sitten kenties vähentämään näitten poliittisten valtiosihteereitten määrää?

– Samassa yhteydessä kysyisin vielä, että pitääkö paikkansa, että nämä poliittiset avustajat maksavat puolueveroa puolueelleen, jota kautta kerryttävät sitten myöskin mahdollisesti vaalikassaa näille puolueille, Essayah kysyi.

Pääministeri Sanna Marin ei ollut kuullut, että virkatehtävistä tai työtehtävistä varsinaisesti maksettaisiin puolueille jonkunnäköistä puolueveroa. Kansanedustajat toki maksavat puolueillensa puolueveroa.

– Voin kertoa, että esimerkiksi sosiaalidemokraattien kansanedustajat maksavat piireihinsä puolueveroa, taisi olla ainakin Pirkanmaan osalta 700 euroa vuodessa, mitä maksamme sinne.

– Me olemme poliittisia toimijoita, ja silloin maksamme omasta pussistamme tämän. Ei siitä jyvitetä valtiolta mitään rahoja puolueelle tätä kautta, vaan itse me sen vapaaehtoisesti maksamme omasta palkastamme. Ei tässä palkassa mitään sellaista lisäystä ole, Marin selvitti.

Ylös