– Vain pari kansainvälistä tukkua kykenee myymään julkiselle puolelle, Peter Östman vaatii hallitukselta omistajaohjausta

13.2.2020 klo 19:04 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatien kansanedustaja Peter Östman muistuttaa, että isoista kilpailutuksista seuraa, että vain pari kansainvälistä tukkua kykenee myymään julkisille organisaatioille.

Eduskunnan torstaisella kyselytunnilla kristillisdemokraattien Peter Östman kysyi hallitukselta valtion omistajaohjauksesta julkisten hankintojen yhteydessä.

Esimerkiksi hän nosti valtion omistaman hankintayksikkö Hanselin, joka yhdistyi KL-Kuntahankintojen kanssa viime syksynä.

Valtaosaa hankintayksiköistä kattavaa yhteishankintayksikköä perusteltiin julkisten varojen käytön tehostumisella sekä ammattimaisuudella.

– Eikö tässä olisi paikka valtion omistajuusohjaukselle, että te puututte tähän ongelmaan, jolla voi olla todella tuhoisat seuraukset,

Parhaillaan Hansel kilpailuttaa puhtaanapidon tarvikkeita. Hankinnan kokonaisarvo on 50 miljoonaa euroa. Hankintaa ei ole ositettu tuoteryhmittäin eikä alueellisesti, minkä seurauksena suomalaisten pk-yritysten osallistuminen on tehty käytännössä mahdottomaksi.

– Isoista kilpailutuksista seuraa, että vain pari kansainvälistä tukkua pystyy myymään julkisille organisaatioille. Seuraavalla kilpailutuskierroksella monet kotimaiset pk-yritykset ovat joko lopettaneet toimintansa tai ainakin lopettaneet julkiselle sektorille myymisen.

– Eikö tässä olisi paikka valtion omistajuusohjaukselle, että te puututte tähän ongelmaan, jolla voi olla todella tuhoisat seuraukset, Östman kysyi.

Kuntaministeri Sirpa Paatero ei halunnut otata kantaa yksittäiseen kilpailutukseen, mutta piti selvänä, että periaatteita käydään läpi.

– Pitää kuitenkin muistaa, että tällä hetkellä meillä yhä edelleen kunnat voivat hankkia myöskin suorahankintoina itse kilpailuttamalla, ilman käyttämättä tätä Kuntahankintojen ja Hanselin yhteisyritystä.

– Toisaalta kun meillä on monia tämmöisiä isompia kokonaisuuksia ostettavana, on ollut tietenkin järkevää tehdä sopimus- ja puitejärjestelyjä, joita on tälläkin hetkellä jo useita satoja. Käymme keskustelun Hanselin kanssa tulevaisuudesta, mitenkä tätä ositusta voidaan tehdä, koska kyllä se on aina mahdollista, Paatero vastasi.

Ylös