SK tutki: Vihreiden Haavisto suosikki seuraavaksi presidentiksi, Essayah’a voisi äänestää joka kymmenes

15.2.2020 klo 10:16 Politiikka Merja Eräpolku

Suomen Kuvalehden teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes joka toinen suomalainen on valmis harkitsemaan Pekka Haaviston (vihr) äänestämistä vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

KD:n puheenjohtajan Sari Essayah’n äänestämistä piti mahdollisena joka kymmenes. Essayah sai enemmän mainintoja kuin Antti Rinne (sd), Katri Kulmuni (kesk), Timo Soini (sin) ja Paavo Väyrynen (kesk).

Taloustutkimuksen SK:lle teettämässä kyselyssä vastaajat saivat poimia 26 mahdollisen ehdokkaan listalta niin monta nimeä kuin halusivat. Vastaajista yhteensä 45 prosenttia mainitsi yhtenä vaihtoehtona vihreiden ulkoministerin Pekka Haaviston.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah oli 26 eniten mainintoja saaneen poliitikon listalla ainoa kristillisdemokraatti.

Toiseksi vahvin presidenttiehdokas on Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk), jonka äänestämistä piti mahdollisena 35 prosenttia. Pääministeri Sanna Marinin (sd) äänestämistä voisi harkita 28 prosenttia suomalaisista.

Neljännes vastaajista piti mahdollisena Sdp:n komissaari Jutta Urpilaisen (26 %) ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoman (24 %) äänestämistä. Myös vihreiden europarlamentaarikkoa Ville Niinistöä voisi harkita joka neljäs (25 %).

Rehnin ohella muita kyselyssä kohtalaisesti menestyneitä keskustalaisia ovat eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (25 %) ja yrityselämän tehtävissä nykyisin toimiva ex-pääministeri Esko Aho (20 %). Keskustan nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni on presidenttiehdokaspörssissä heistä kaukana (8%).

Kokoomuksesta suosituin Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (23 %) keräsi kaikista kyselyssä vastaajille tarjotuista nimistä vasta kahdeksanneksi eniten mainintoja. Lähes yhtä suosittuja ovat entiset pääministerit ja puoluejohtajat Alexander Stubb (22 %) ja Jyrki Katainen (20 %) sekä nykyinen puheenjohtaja Petteri Orpo (18 %).

Vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministeri Li Andersson (22 %) mainitsee niin ikään joka viides. Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo saa joka kahdeksannelta maininnan (16 %).

Joka viides suomalaisista (19 %) olisi valmis harkitsemaan Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon äänestämistä. Viimeksi puolueen presidenttiehdokkaana olleen Laura Huhtasaaren mainitsi joka kymmenes (11 %).

Vihreiden kakkosnimi Haaviston jälkeen on europarlamentaarikko, puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö (25 %). Hänet nosti yhdeksi harkinnassa olevaksi vaihtoehdoksi joka neljäs.

Rkp:n puheenjohtajan, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin  hyväksyisi presidentiksi joka kahdeksas (15 %) ja KD:n puheenjohtajan Sari Essayah’n joka kymmenes (10 %).

Timo Soinin ja Paavo Väyrysen mainitsee yhdeksän prosenttia vastaajista. Kristillisdemokraattien kynnys äänestää Soinia on kyselyn perusteella matalampi kuin esimerkiksi perussuomalaisten.

Ilta-Sanomien joulukuussa tilaamassa kyselyssä oli sama kärkikaksikko. Haavisto jäi 17 prosenttiin, ja Rehniä tuki joka kymmenes vastaaja. SK:n ja IS:n mittauksia ei voi suoraan verrata, koska kysymykset ja tarjotut vaihtoehdot poikkesivat toisistaan.

Suomen Kuvalehden (14.2.2020) artikkelin mukaan Haavistoa suosivat naiset, nuoret ja toimihenkilöt. Rehnillä taas on keskimääräistä enemmän kannattajia muun muassa miesten, eläkeikäisten ja keskustan perinteisen ydinkannattajakunnan eli viljelijäväestön keskuudessa.  Sanna Marinin äänestämistä voisi harkita peräti puolet nuorista ja kolmasosa naisista.

Taloustutkimus haastatteli SK:n toimeksiannosta 1 332 henkilöä 3.–4.2.2020. Kysely tehtiin internetpaneelissa. Otos edustaa Suomen aikuisväestöä. Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

 

Ylös