– Edelliset sukupolvet olivat rohkeampia ja toiveikkaampia, Sari Tanus kehottaa luottamaan tulevaan

17.2.2020 klo 14:35 Politiikka Samuli Rissanen

– Vanhempamme ja isovanhempamme olivat rohkeita. Haasteista huolimatta he perustivat perheet nuorina, tekivät useita lapsia vaikka toimeentulo tai maailmantilanne saattoi olla hyvinkin haastava tai epävakaa, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jäsen Sari Tanus peräänkuuluttaa toivon ja tulevaisuususkon ilmapiiriä jatkuvan pelon lietsonnan sijaan.

Tiedotusvälineet pursuavat uhkakuvia. Maailma näyttää olevan luhistumisen partaalla: Olipa kyse sitten ilmastosta, työvoimasta, eläkkeistä, perheenlisäyksestä, Brexitistä tai Trumpista, niin kaikki esitetään huonot, ikävät kärjet edellä, uhkakuvia maalaten.

– Usein realistinen kuva jää saamatta, kun asioista ei esitetä positiivisia tai edes neutraaleja puolia lainkaan. Huoli, pelko ja ahdistus lisääntyvät ja ne alkavat määrittää ihmisten käyttäytymistä ja ratkaisuja, Tanus sanoo.

Joka tapauksessa elämä käy entistä raskaammaksi.

– En esitä, että asioita pitäisi uutisoida tai esittää epärealistisen ruusuisen sävyyn. Haasteet ja vaikeudet voidaan kuitenkin nähdä myös mahdollisuuksina. Kyse on asenteesta ja tahtotilasta, Tanus täsmentää.

Hän pitää edeltäviä, sodan varjossa, sitä ennen ja sen jälkeen Suomea rakentaneita sukupolvia nykyisiä rohkeampina.

Tanus myöntää, että sisukkuus ja rohkeus saattoi juontua siitäkin, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää rakentaa parempaa huomista.

– Joka tapauksessa edelliset sukupolvet luottivat huomiseen; tehtiin töitä, yritettiin ja mentiin eteenpäin. Ei jääty turhaan jahkaamaan, vatvomaan eikä pyörittelemään eri uhkakuvia tai niiden seurauksia, hän sanoo.

– Nykyisinkin voisi olla aivan suotavaa, että lapsia alettaisiin tehdä vaikka jo opiskeluaikana 20-25-vuotiaina eikä odotettaisi kolmekymppiseksi tai vanhemmaksi

Myös perheita perustettiin ja lapsia uskallettiin tehdä, vaikka tulevaisuudesta ei voinut silloinkaan tietää sen enempää. Aineellisesti oli niukempaa.

Syntyvyys romahti viime vuosikymmenellä ja sama trendi jatkuu 2020-luvulla. Tanuksen mukaan tässäkin voitaisiin ottaa mallia aiemmista sukupolvista.

– Nykyisinkin voisi olla aivan suotavaa, että lapsia alettaisiin tehdä vaikka jo opiskeluaikana 20-25-vuotiaina eikä odotettaisi kolmekymppiseksi tai vanhemmaksi, hän sanoo.

Tanus muistuttaa, että elämä voi tulla väliin ja lapset jäädä tekemättä.

– Opiskella voi koko elämän ajan ja uraa ehtii tehdä, mutta lapsenteon kannalta aikaikkuna on hyvin rajallinen.

Tanus vieraili tammikuussa kehitysyhteistyökohteissa Tansaniassa. Kontrasti pohjoismaiseen hvyinvointivaltioon oli melkoinen: Veden hakuun voi kulua tunti, sähköjä ei ole ja ruokaa valmistetaan tulisijassa.

Sen sijaan ilmapiirissä oli toiveikkuuta ja elämäniloa.

– Voi sitä ystävällisyyden, ilon, rohkaisemisen ja voimaannuttamisen määrää. Voimia arjen pyörittämiseen yksinkertaisissa, monin paikoin suomalaisittain hyvin ankeissa olosuhteissa, tarvitaankin, Tanus kuvaa.

Hän kehtottaa jokaista suomalaista tarkistamaan elämänasennettaan uuden vuosikymmenen aluksi. Voisi olla voimannuttavaa tulla ulos omasta kuplastaan ja katsoa ympärilleen siitä näkökulmasta, ketä voisi rohkaista, ketä auttaa.

– Ihmisillä on toisensa. Moni yksinäinen ja vanhus tarvitsisi lähimmäisyyttä juuri nyt, hän muistuttaa.

Ja lisää:

– Vaikeudet on tarkoitettu voitettaviksi, ongelmat ratkaistaviksi. Usein se ei hetkessä toteudu, mutta eteenpäin katsovan, positiivisen asenteen ja yhdessä yrittämisen myötä se on joka tapauksessa helpompaa. Voimia, iloa ja rohkeutta on tarjolla, hän muistuttaa.

Ylös