– Huumeongelmaa vähätellään julkisuudessa ja ministerit esittävät kannabiksesta sallivia näkemyksiä, Essayah kritisoi

20.2.2020 klo 18:31 Eduskunta Samuli Rissanen

– Julkisuudessa vähätellään huumeongelmaa, ja jopa hallituksen riveissä on ministereitä, jotka ovat muun muassa kannabiksesta antaneet koko ajan varsin sallivia näkemyksiä, Sari Essayah kritisoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kritisoi eduskunnan kyselytunnilla hallituksen löperöjä ulostuloja huumausaineisiin liittyen.

Hänen mukaansa julkisuudessa vähätellään huumeongelmaan, eikä tilannetta paranna, että jopa hallituksen riveissä on ministereitä, jotka ovat antaneet kannabiksesta saliivia näkemyksiä,

Essayah muistutti, että THL:n mukaan alle 25-vuotiaitten huumekuolemat kasvavat tällä hetkellä jo neljättä vuotta peräkkäin. Huumausaineet johtavat vakaviin ongelmiin ihmisen terveydessä, työ- ja opiskelukyvyssä, romuttavat ihmissuhteita ja johtavat useimmiten rikolliseen elämäntapaan ja viimein lopuksi myöskin hengen menetykseen.

Yläasteella joka kymmenes oppilas on sellainen, joka on kokeillut vähintään kerran kannabista, ammatillisissa oppilaitoksissa joka viides oppilas

– Olisin halunnut kysyä opetusministeri Li Anderssonilta: Millä tavalla tähän ongelmaan puututaan kouluissa etukäteen? Tiedetään, että tällä hetkellä yläasteella joka kymmenes oppilas on sellainen, joka on kokeillut vähintään kerran kannabista, ammatillisissa oppilaitoksissa joka viides oppilas. Millä tavalla koululaitoksessa tähän asiaan pureudutaan?

– Annetaanko jo viides—kuudesluokkalaisille tietoa ja ennalta ehkäisevää tietoa ja myöskin vanhemmille? Miten vanhempainilloissa näitä asioita käsitellään, Essayah kysyi.

Opetusministeri Li Andersson kiisti, että kukaan hallituksen ministeri olisi millään tavalla vähätellyt huumeongelmaa Suomessa eikä millään tavalla vähätellyt sitä ongelmaa ja tragediaa, joka liittyy näiden nuorten huumekuolemiin.

– Ne lausunnot, mitä tietyt ministerit ovat antaneet liittyen omien puolueidensa kannanottoihin, eivät ole liittyneet millään tavalla huumeiden sallimiseen, vaan ainoastaan siihen, että helpotetaan erityisesti nuorten hoitoon pääsyä ja alennetaan kynnystä myöskin hakeutua hoitoon, Andersson puolustautui.

Mitä tulee koulumaailmaan, niin on Anderssonin mukaan on ilmiselvää, että kasvattajilla on tärkeä tehtävä siinä, että myöskin omalta osaltaan edistävät nuorten terveyttä, lisäävät nuorten tietoa päihteistä, päihteiden riskeistä, päihteiden seurauksista.

– Ja koulu on se paikka, jossa tarvitaan lisäpanostuksia juurikin moniammatilliseen yhteistyöhön, jotta me voimme huolehtia siitä, että ne nuoret, joilla on psyykkisiä ongelmia, joilla on pahoinvointia, masennusta, niin myöskin saavat siihen ammattilaisten tarjoamaa apua ja tukea.

Ylös