– Mitä tapahtuu, jos EU:n maataloustuet pienenevät 300 miljoonaa? Kristillisdemokraattien kansanedustajat muistuttavat maatalouden jo valmiiksi kehnosta kannattavuudesta

20.2.2020 klo 19:09 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja Peter Östman muistuttivat hallitusta, että maatalouden kannattavuus on katastrofaalisen huono. Maatalousyrittäjien tuntipalkka on keskimäärin 5 euroa 40 senttiä, ja monet työskentelevät jaksamisensa äärirajoilla. Mahdolliset leikkaukset toisivat lisärasitusta.

Suomalainen maatalous on käynyt läpi radikaalin rakennemuutoksen parinkymmenen vuoden aikana. Euroopan unionin yhteinen maatalouspolitiikka on tuonut mukanaan paljon byrokratiaa ja isommat tilakoot.

Vaikka EU:lla on yhteinen maatalouspolitiikka, niin sillä ei ole yhteistä ruokaturvaa, ja kotimainen ruoantuotanto on edelleen tärkeää paitsi laadun ja turvallisuuden myös huoltovarmuuden näkökulmasta,

– Mitä tapahtuu, jos EU:n maataloustuet pienenevät 300 miljoonalla?

Maatalouden kannattavuus on edelleen heikentynyt.

– Maatalousyrittäjien tuntipalkka on keskimäärin 5 euroa 40 senttiä, ja aika monet maatalousyrittäjät työskentelevät jaksamisensa äärirajoilla. Mahdolliset leikkaukset toisivat merkittävää lisärasitusta, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla.

Hän kysyi maa- ja metätalousministeri Jari lepältä, mitä hallitus tekee maatalousyrittäjien tulokehityksen kääntämiseksi nousu-uralle.

– Ensinnäkin me paikkasimme tälle vuodelle kaikki ne tukiaukot, joita maatalouteen uhkasi tulla, Lepää vastasi.

Sen lisäksi hallitus pääomittanut Maatilatalouden kehittämisrahasto Makeraa

– Tärkein asia on se, että elintarvikemarkkinat toimisivat nykyistä oikeudenmukaisemmin. Sillä ratkaistaan kestävä kannattavuus, Leppä sanoi.

Peter Östman muistutti, että maatalouden kannattavuus on ollut katastrofaalisen heikko jo yli vuosikymmenen. Tämä on johtanut siihen, että maatalouden velkaantumisaste suhteessa liikevaihtoon on noin 90 prosenttia.

Siksi Suomella ei ole varaa eikä Suomen tule hyväksyä maataloussaantojen huomattavaa leikkausta.

– Mitä tapahtuu, jos maataloustuet, EU:n maataloustuet pienenevät 300 miljoonalla? Mitä sen jälkeen, jos tämä hallituksen valitsema neuvottelustrategia johtaa siihen, että työnnetään tai viedään maatalouden ja metsäteollisuuden maihin, joiden ilmastotoimet ja käytännöt ovat meitä paljon jäljessä, Östman ihmetteli.

Ylös