– Jopa 300 miehen henki säästyisi vuosittain, eturauhassyöpäseulonnoista lakialoitteen tehnyt Sari Tanus sanoo

25.2.2020 klo 20:04 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus haluaa mahdollisimman nopealla aikataululla eturauhassyöpäseulonnat kansalliseen seulontaohjelmaan. Hän on tehnyt aiheesta lakialoitteen.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus haluaa lakialoitteellaan kuriin Suomen yleisimmän syöpätaudin, miesten eturauhassyövän. Hän painottaa, että sairauden varhainen havaitseminen on äärimmäisen tärkeää, jotta syövän leviäminen voidaan ehkäistä.

– Eturauhassyövälle on tyypillistä, että niin kauan kuin se kasvaa eturauhasta ympäröivän kapselin sisällä, se ei aiheuta oireita. Siksi tauti pääsee usein leviämään pitkälle, ennenkuin se aiheuttaa miehelle merkittäviä oireita, erikoislääkärinä pitkän työuran tehnyt Tanus kertoo.

Miesten tasa-arvon kannalta olisi erittäin tärkeää saada mahdollisimman nopeasti aikaan kattava eturauhassyöpien seulonta

Hän vaatii miehille eturauhassyöpäseulontaa, jotta sairastuminen havaittaisiin varhain ja hoito voitaisiin aloittaa riittävän ajoissa. Näin vältyttäisiin myös myöhäisen vaiheen hoitojen kalliilta kustannuksilta ja miehen elämänlaatua voitaisiin paremmin vaalia.

Tanus huomauttaa, että Suomessa naisilla on ollut kattava rintasyöpäseulonta, mammografia, sekä säännöllisesti tehtävä kohdunkaulasyövän seulonta jo vuosikymmeniä. Rintasyöpään sairastuu vuosittain lähes saman verran naisia, kuin miehiä sairastuu eturauhassyöpään.

– Hallitus on hallitusohjelmassaan voimakkaasti painottanut tasa-arvon toteutumista kaikilla sektoreilla. Miesten tasa-arvon kannalta olisi erittäin tärkeää saada mahdollisimman nopeasti aikaan kattava eturauhassyöpien seulonta, Tanus vaatii.

Alan asiantuntijoiden mukaan potilaat, jotka kuuluvat riskiryhmään, tulisi seuloa jo 40 -vuotiaana. Riskiryhmään kuuluvat potilaat, joiden lähisuvussa on nuorella iällä sairastettua eturauhassyöpää tai/ja usealla miehellä lähisuvussa äidin tai isän puolella on eturauhassyöpä. Muut miehet tulisi seuloa 50 ikävuodesta lähtien.

Seulonta voitaisiin toteuttaa helposti verikokeen avulla, sillä verikokeessa havaittu PSA arvon nousu voi indikoida eturauhassyöpää. Tutkimusten mukaan PSA -seulonta tulisi tehdä niin varhaisessa vaiheessa, että tauti ei ole muuntunut aggressiiviseksi eikä levinnyt.

PSA seulonta ja kehittyneet magneettikuvaustekniikat mahdollistavat eturauhassyövän varhaisen havaitsemisen. PSA -seulonta pelastaa noin 30 prosenttia miehistä, jotka nyt kuolevat eturauhassyöpään.

Eturauhassyöpäseulonnat säästäisivät näin ollen joka vuosi noin 300 miehen hengen.

Eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä. Vuosittain tautiin sairastuu yli 5000 miestä ja kuolee yli 900. THL:n mukaan sairastuneiden määrä kohoaa nopeasti.

Ylös