”Väitteet, että Israel iskee tahallisesti siviilikohteisiin ovat käsittämättömiä”

27.2.2020 klo 09:37 Politiikka Samuli Rissanen

– Israelilla ei ole vaihtoehtoja puolustautumiselle, kansanedustajat Peter Östman, Sanna Antikainen ja Antero Laukkanen muistuttavat yhteisessä kannaotossaan.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman pitää käsittämättöminä väitteitä, että Israel iskee tahallisesti siviilikohteisiin.

Östman, Sanna Antikainen ja Antero Laukkanen muistuttavat yhteisessä kannanotossan, että Israelin on pakko puolustautua.

He kristisoivat kansanedustaja Anna Kontulan Muuri -kirjan julkaisutilaisuudessa eduskunnassa tällä viikolla puhunutta tutkija ja ICAHD Finland -järjestön puheenjohtaja Syksy Räsästä, joka vaati, että Suomen pitäisi lopettaa asekauppa Israelin kanssa.

Israelin on koko historiansa ajan joutunut panostamaan kohtuuttoman paljon puolustuksensa ja oman aseteollisuuden kehittämiseen

Räsänen väitti niin ikään, että Israelin armeija testaa maan puolustusteollisuuden valmistamia aseita palestiinalaisilla ja pyrkii myös tahallisesti aiheuttamaan vahinkoa siviileille. Tilaisuudessa kritisoitiin vahvasti myös Suomen ja Israelin välistä asekauppaa.

ICAHD -järjestön asenteellisuus käy Östman mukaan ilmi, kun levitetään käsitystä, että yksipuolisesti nimenomaan Israel olisi uhka Lähi-idän tai maailman rauhalle.

– On syytä muistaa, että kun kun Israel perustettiin, arabimaat hyökkäsivät välittömästi sen kimppuun. Maa on koko historiansa ajan joutunut panostamaan kohtuuttoman paljon puolustuksensa ja oman aseteollisuuden kehittämiseen juuri siksi, että monet maat eivät ole halunneet myydä Israelille aseita, Östman oikoo väitteitä.

Hänen mukaansa aseiden tuonti Israelista ei ole tietenkään itsetarkoitus, vaan Suomen puolustusvoimat hankkii sellaisia aseita, kuin se arvioi tarvitsevansa.

Kansanedustaja Sanna Antikainen sanoo, että väitteet iskujen tahallisesta kohdistamisesta siviileihin ovat perättömiä. Israel ei pommita palestiinalaisia sattumanvaraisesti.

– Israelin asevoimilla on hyvin korkealle viety eettinen ohjeistus, ja armeija pyrkii myös varoittamaan lähialueen siviilejä terroristeja vastaan tehtävistä iskuista. Hamas sen sijaan on käyttänyt gazalaisia siviilejä ihmiskilpinään ja ampuu raketteja Israeliin täysin summittaisesti tähdäten yhtä lailla siviilikohteisiin. Lisäksi Hamas polkee omien kansalaistensa ihmisoikeuksia, Antikainen muistuttaa.

”Antisemistisesti latautunutta propagandaa”

Kansanedustajat ovat huolissaan myös faktoista irtaantuneen antisemitistisesti latautuneen propagandan levittämisestä. Israelia syytetään vuosikymmenestä toiseen myös ihmisoikeusloukkauksista. Israelin vedettyä kaikki joukkonsa Gazasta vuonna 2005 ei alueelle tullut rauhaa, vaan valtaan nousi EU:n terroristijärjestöksi luokittelema Hamas.

Palestiinalaisosapuolen tekemiä raketti-iskuja ja muita attentaatteja sekä jatkuvaa uskonnollisluonteista juutalaisvihaa täynnä olevaa retoriikkaa ja koulukasvatusta eivät aktivistit yleensä nosta ongelmina lainkaan esille.

Keskustelusta puuttuu kansanedustaja Antero Laukkasen mukaan usein laajempi näkemys alueen historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta. Israelin alueella asuu lähes kaksi miljoonaa arabia, mutta Gazan alueella ei ole yhdenkään juutalaisen turvallista vierailla.

– Niin kauan kuin Gazaa hallitsee äärijärjestö, jonka avoimena tavoitteena on Israelin valtion tuhoaminen, on täysin ymmärrettävää, että Israel varustautuu ja puolustaa aluettaan, Laukkanen sanoo.

Ihmisten elinolot Gazassa ovat huonot ja väestönkasvu nopeaa. Käytännössä Lähi-idän maat ovat kuitenkin toisistaan riippuvaisia muun muassa alueen vesi- ja muiden luonnonvarojen vuoksi ja alueella tehdään myös yhteistyötä ja käydään kauppaa. Israeliin myös muuttaa jatkuvasti lisää juutalaisia Euroopasta, jossa he eivät enää koe oloaan turvalliseksi.

– Alueen tulevaisuus pitää suhteuttaa siihen realiteettiin, että Israel on ehkä ainoa paikka maailmassa, missä juutalaisilla on turvallista asua. Jotta asiallinen ja rauhaan pyrkivä keskustelu on mahdollista, on sen perustuttava oikeisiin tietoihin.

 

Ylös