”Väärät tiedot ja paniikki aiheuttavat enemmän vahinkoa kuin koronavirus itsessään”, arvioi italialaispariskunta

1.3.2020 klo 21:19 Ulkomaat Merja Eräpolku

Italian ensimmäisestä koronavirukseen menehtyneestä uhrista kerrottiin reilu viikko sitten. Se laukaisi paniikin. Koronaviruskriisi on iskenyt etenkin Italian matkailuun, joka on yksi maan talouden kulmakivistä.

– Ihmisiä neuvottiin olemaan panikoitumatta, mutta silti ruokakauppojen hyllyt tyhjenivät nopeasti ja kadut ovat autioituneita, kertoo Milanon miljoonakaupungin läheisyydessä Robecco sul Navigliossa asuva Cecilia Pasquali.

Hänen miehensä Roberto Baratto toimii Milanossa taksiyrittäjänä. Kriisi on näkynyt kyytien voimakkaana vähenemisenä.

– Taksiliikenne Milanon kaupungissa ja alueen kolmen lentokentän suuntaan hidastui vähitellen. Asiakkaan saaminen voi kestää jopa tunnin, Baratto kertoo taksien tilanteesta.

– Väärät tiedot ja paniikki aiheuttavat enemmän vahinkoa kuin virus itsessään, pariskunta uskoo.

Paniikkia on lietsonut muun muassa se, että Pohjois-Italiassa kolmella eri alueella – epidemian punaisella vyöhykkeellä noin tunnin matkan päässä Milanosta – on kymmenen pientä kuntaa eristetty. Näillä alueilla ja laajemminkin on suljettu kouluja, kuntosaleja sekä erilaisia kulttuuri- ja urheilutapahtumia on peruutettu. Monet tekevät etätöitä.

Pohjois-Italian monet arkkitehtuuriin, muotoiluun, taiteeseen ja tekniikkaan liittyvät tapahtumat on peruutettu tai lykätty. Esimerksi huhtikuun lopulle suunniteltu Euroopan suurin designalan tapahtuma Salone del Mobile on lykätty kesäkuuhun.

Presidentti Donald Trump on varoittanut yhdysvaltalaisia matkustamasta tartunta-alueille. Yhdysvaltoihin muun muassa Italiasta saapuvat matkustajat kohtaavat uusia rajoituksia osana pyrkimyksiä hillitä koronaviruksen leviämistä, Trump ja Yhdysvaltain terveysviranomaiset kertoivat lauantaina.

Pohjois-Italiaan suuntautuvia lentoja peruutetaan näiden varoitusten vuoksi niin USA:sta kuin monista muistakin maista.

Normaalitilaan palaaminen vie arvioiden mukaan kuukausia. Hotellit lomauttavat työntekijöitä ja sulkevat.

Milanon miljoonakaupungissa normaalisti lähes täpötäydet hotellit ovat nyt hyvin pienellä käytöllä. Myös esimerkiksi Roomassa hotellivaraukset ovat romahtaneen. Matkailu on yksi maan tärkeistä elinkeinoista.

– Normaalitilaan palaaminen vie arvioiden mukaan kuukausia. Hotellit lomauttavat työntekijöitä ja sulkevat.

– Tällä hetkellä talouden tilanne voi vain pahentua. Kuitenkin haluamme olla positiivisia ja laitamme sormet ristiin, Cecilia Pasquali ja Roberto Baratto sanovat.

Milano on Italian toiseksi suurin kaupunki ja Lombardian pääkaupunki, väkiluku noin 1,35 miljoonaa. Sen 8 miljoonan asukkaan suurkaupunkialue on Italian tärkein teollisuuden, kaupan ja talouden keskus.

Milanon keskustassa sijaitsevan Castello Sforzescon museoalue on normaalisti täynnä ihmisiä. Koronaviruskriisin myötä linnan aukio on lähes tyhjä.

Maaliskuun 1. päivänä julkaistujen tietojen mukaan testituloksen perusteella koronaviruksen saaneita on Italiassa 1577, joista yli 80 on jo parantunut. Kuolleita on 34.

Italiasta lähtöisin olevia tartuntoja on todettu useissa Euroopan maissa, kuten Suomessa. Suomessa tartuntoja on tähän mennessä tiedossa kuusi*. Näytteitä koronavirusepäilyn vuoksi on THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan otettu 90 potilaalta.

Suomen viranomaiset eivät suosittele matkustamista koronaviruksen riskialueille, mutta ulkoministeriö ei ole asettanut matkustusrajoituksia.

*korjattu 1.3. klo 22.43

Ylös