Koronavirusta löydetty jo 60 maasta ympäri maailmaa – Suomessa viisi varmistettua tartuntaa

1.3.2020 klo 20:50 Ulkomaat Merja Eräpolku

Vahvistettuja koronavirustapauksia oli 60 maassa ympäri maapalloa yhteensä yli 80 000 viime torstaihin mennessä. Euroopassa virus on koetellut eniten Italiaa. Suomessa todennettuja tapauksia on maaliskuun alussa viisi.

Italiasta lähtöisin olevia tartuntoja on todettu useissa Euroopan maissa, kuten Suomessa. Suomessa tartuntoja on tähän mennessä tiedossa kuusi*. Näytteitä koronavirusepäilyn vuoksi on THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan otettu 90 potilaalta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin antamien tietojen mukaan viime perjantaina varmistetun koronavirustartunnan saaneen työikäisen naisen lähipiiriin kuuluvilla ikääntyneellä miehellä ja kouluikäisellä lapsella on todettu myös koronavirustartunnat. Lapsen koulutoverit ja opettajat laitettu karanteeniin ja  etäopetukseen.

EU:n asiantuntijat sanoivat 27. helmikuuta, että koronavirusoireista kärsivien henkilöiden pääsyn estäminen toiseen EU-maahan olisi haitallista ja tehotonta viruksen leviämisen estämiseksi.

Maahantulon epäämistä ei pidetä tarkoituksenmukaisena ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, koska virus leviäisi edelleen, kun potentiaaliset potilaat jatkaisivat liikkumista alueella ilman hoitoa, EU:n lähteet totesivat EUobserver-uutissivuston mukaan.

Sen sijaan asiantuntijat suosittelivat järjestelmällisiä tarkastuksia kaikille saapuville. Lisäksi unionin viranomaiset vaihtavat tietoja tilanteesta reaaliaikaisesti.

Mikä tahansa jäsenvaltio voi ilmoittaa EU:n viranomaisille aikomuksestaan sulkea rajoja väliaikaisesti koronavirusepidemian puhkeamisen vuoksi. Päätöksen voi tehdä vain jäsenvaltio itse, eikä EU komissiolla ole siihen veto-oikeutta. Jos kansalliset viranomaiset päättävät ottaa tämän poikkeuksellisen toimenpiteen käyttöön, sen on oltava hyvin perusteltua.

EUobserverin mukaan komissio tekee työtä yhteishankintojen eteen varmistaakseen, että terveydenhuollon työntekijöille ja muille viranomaisille, kuten armeijalle on riittävästi suoja- ja lääkinnällisiä välineitä.

Viime viikolla Euroopan parlamentin sisäisessä tiedotteessa neuvottiin niitä parlamentin työntekijöitä, jotka ovat parin viikon sisällä matkustaneet Pohjois-Italiassa ja viruksen leviämisestä kärsivissä Aasian maissa, pysymään kotona ja mittaamaan lämpönsä kahdesti päivässä 14 vuorokauden ajan.

Suomen viranomaiset eivät suosittele matkustamista koronaviruksen riskialueille, mutta ulkoministeriö ei ole asettanut matkustusrajoituksia.

 

*korjattu 1.3. klo 22.43

Ylös