– Lahdessa on otettava käyttöön taaperoraha, KD:n valtuustoryhmä vaatii

9.3.2020 klo 20:46 Politiikka Samuli Rissanen

– Lahdessa on otettava käyttöön kolmessa erässä maksettava 1000 euron taaperoraha perheiden sitouttamiseksi Lahteen ja syntyvyyden vahvistamiseksi, kristillisdemokraattien Lahden valtuustoryhmä vaatii.

KD valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Lahden kaupunginhallituksen jäsen Sonja Falk kertoo, että valtuustoaloitteen taustalla on se tosiasia, että Lahden väkiluku kääntyi matalan syntyvyyden vuoksi laskuun vuonna 2019.

– Syntyneiden vauvojen määrä jäi alle tuhanteen, kun se parhaimpina vuosina on yltänyt yli 1600 lapseen

– Lahden hienoisen väkiluvun laskun syy ei ole vetovoiman puute, sillä kaupunkiin edelleen muutetaan enemmän kuin täältä pois. Väkiluku väheni, koska Lahdessa syntyi vähemmän ihmisiä kuin kuoli.

– Syntyneiden vauvojen määrä jäi alle tuhanteen, kun se parhaimpina vuosina on yltänyt yli 1600 lapseen. Toisin sanoen Lahden vauvavaje on niin suuri, ettei vetovoima riitä kattamaan väestönmenetystä, valtuustoaloitteessa todetaan.

Lahden kd-valtuutetut muistuttavat, että epävarmuus vanhempana pärjäämisestä heikentää lapsihaaveita tutkitusti. Epävarmuuden taustalla on huolta sekä rahojen riittävyydestä että arjessa eteen tulevista haasteista. Yhteiskunta voi hälventää perheiden huolia turvaamalla lapsiperheiden etuuksien ostovoiman sekä kotipalvelujen ja perhehoidon saatavuuden.  Molempien tukimuotojen kehitys on ollut vahvasti negatiivista viimeiset vuosikymmenet, mikä todennäköisesti selittää osaltaan Suomen muuta Eurooppaa rajumpaa syntyvyyden laskua.

Karuimpana esimerkkinä KD:n valtuustoryhmä mainitsee lapsilisät, joiden reaaliarvo on pudonnut rajusti viimeisen 35 vuoden aikana. Lapsilisiä pitäisi korottaa peräti 47–68 % nykyisestä tasosta, jotta niiden reaaliarvo nousisi edes vuoden 1994 tasolle.

– Lapsia ei tehdä rahan takia, mutta taloudellinen niukkuus voi lykätä lapsihaaveita. Usein lykkääminen tarkoittaa haaveiden kariutumista. Taloudellisen tilanteen vaikutuksesta perhekokoon kertoo myös se, että syntyvyys laskee nyt nimenomaan matalammin koulutettujen keskuudessa, valtuustoryhmä muistuttaa.

Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että Lahdessa otetaan käyttöön taaperoraha, joka maksetaan lahtelaisille vanhemmille kolmessa erässä: 1. erä 500 € vauvan synnyttyä, 2. erä 300 € vauvan yksivuotissyntymäpäivillä ja 3. erä 200 € vauvan täyttäessä kaksi vuotta.

Lahdessa syntyy vuosittain keskimäärin 1000 lasta, eli taaperorahan vuosikustannus olisi noin 1 miljoonaa euroa. Vastaavaa vauvarahaa tai vauvabonusta maksetaan lukuisissa kunnissa eri puolilla Suomea.

– Lapsiperheillä raha menee pääsääntöisesti kotimaiseen kulutukseen, eli taaperoraha toimii myös paikallista taloutta elvyttävänä toimenpiteenä. Monet kunnat ovat kokeneet, että useassa erässä maksettu vauvaraha on sitouttanut lapsiperheitä kunnan asukkaiksi, kd-ryhmä muistuttaa.

Lahden KD:n valtuustoryhmän jätti aloitteen taaperorahasta tänään.

Ylös