– Tehohoidon kapasiteettia on laajennettava, Päivi Räsänen patistaa hallitusta ryhtymään voimakkaisiin toimiin heti

16.3.2020 klo 09:28 Politiikka Samuli Rissanen

– Päiväkotien ja alakoulujen lapsimäärää voidaan rajoittaa niin, että kotiin siirtyvät ne lapset, joiden vanhemmilla on mahdollisuus hoitaa lapsensa kotona. Terveydenhoitohenkilöstön ja muiden välttämättömien työtehtävien suorittajien lapset tulee hoitaa, Päivi Räsänen sanoo.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen odottaa hallitukselta voimakkaita toimia koronakuolemien torjunnassa. Hallituksen pitäisi Räsäsen mielestä jo tänään antaa yhtenäisiä suosituksia kouluille ja oppilaitoksille, koska tällä hetkellä kuntien toimet poikkeavat huomattavasti toisistaan.

– Päiväkotien ja alakoulujen lapsimäärää voidaan rajoittaa niin, että kotiin siirtyvät ne lapset, joiden vanhemmilla on mahdollisuus hoitaa lapsensa kotona. Terveydenhoitohenkilöstön ja muiden välttämättömien työtehtävien suorittajien lapset tulee hoitaa, Räsänen sanoo.

Ihmisten lähikontaktit tulisi nyt rajata vain välttämättömään toimintaan

Hänen mukaansa ihmisten lähikontaktit tulisi nyt rajata vain välttämättömään toimintaan.

Räsänen siteeraa saamaansa suomalaisen tehohoidon asiantuntijan ja anestesiaylilääkärin viestiä: ”Tähän aamuun mennessä olen luottanut, että selviämme koronasta lievin seurauksin. Nyt en enää ajattele niin lukiessani Italian ja Ranskan tehohoitolääkäreiden raportteja. Kyllä, nyt olen sitä mieltä, että kaikki koulut ja ei-välttämättömät työpaikat puhumattakaan muista asioista on suljettava heti. Enää ulkonaliikkumiskieltokaan ei tunnu ylimitoitetulta toimenpiteeltä. Jos emme pysty leikkaamaan huippua, tulee merkittävää kuolleisuutta koska tehohoidon kapasiteetti on täysin riittämätön tällaiseen tilanteeseen

Räsänen arvioi, että suurin ongelma koronan aikana tulisi olemaan juuri tehohoidossa.

– Suomessa tila- ja laitekapasiteettia riittää suhteellisen hyvin, mutta tehohoitoon koulutettua henkilökuntaa ei ole riittävästi näköpiirissä ja jo nyt hyvin ennustettavissa olevan koronaepidemian tarpeisiin. Tehohoidon kapasiteetti on jo sidottu olemassa oleviin ja tuleviin tehohoitopotilaisiin.

– Tämän takia on heti käynnistettävä sairaaloiden sisäiset koulutusohjelmat, joissa anestesiahoitajat ja muiden toimenpideyksiköiden hoitajat koulutetaan tehohoidon edellyttämiin tehtäviin. Vakituisesta tehohoitoyksiköiden henkilökunnasta osa tulee myös sairastumaan ja heille tarvitaan korvaajat, Räsänen muistuttaa.

Ylös