Sari Tanus kerää jälleen nimiä – ”Nyt kierrän kollegoiden ovilla”

15.3.2020 klo 19:17 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Sari Tanus on yksi Selvyyttä seksiin -uutuuskirjan kirjoittajista. Mutta juuri nyt hän kiertää keräämässä allekirjoituksia toisilta kansanedustajilta, tavoitteenaan saada Suomeen miesten eturauhassyövän seulonnat.

Gynekologi ja kansanedustaja Sari Tanus oli yksi kirjoittajista uutuuskirjassa Selvyyttä seksiin (Aikamedia).

Seksielämään liittyvä tiedontulva on Tanuksen mielestä välillä sellaista, ettei se ole terveyttämme edistävää eikä etiikkamme mukaista.

– Tämä on jättiopus, kirjoittajia on useita ja sivuja teoksessa on yli 300, Tanus kertoo.

Tanuksen aiheena tuoreessa kirjassa on Herkuttele hellyydellä.

– Siinä puhutaan seurustelusta ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta sekä ehkäisystä. Muutama sivu, tiivis ja kansantajuinen paketti, Tanus toteaa omasta osuudestaan.

– Tämä kirja on nuorille, aikuisille, ikäihmisille, opettajille, ohjaajille ja kaikille niille, jotka haluavat edistää kristilliseen seksuaalietiikkaan liittyviä asioita, hän kertoo.

Tämä kirja on nuorille, aikuisille, ikäihmisille, opettajille, ohjaajille ja kaikille niille, jotka haluavat edistää kristilliseen seksuaalietiikkaan liittyviä asioita.

Erikoislääkärinä toimiessaan hän kävi puhumassa lääketieteen opiskelijoille. Nyt puhujamatkat ovat enimmäkseen vaihtuneet kansanedustajan moninaisiin työtehtäviin.

– Edustajantyö on imaissut nyt ajan. Mutta toki nämä seksuaaliterveyteen liittyvät asiat ovat lähellä sydäntäni, sillä tulevathan ne jo ammattini ytimeen. Näistä asioista puhutaan liian vähän ja niistä puhutaan liian vähän avoimesti – vaikka ne olisivat edistämässä hyvinvointia ja terveyttä yhteiskunnassa.

Viime eduskuntakauden suuria voittoja oli Tanuksen ajama uusi elinluovutuslaki. Nyt väsymätön nimien kerääjä on kiertänyt kansanedustajien puheilla ja saanutkin toistasataa allekirjoittajaa aloitteelleen eturauhassyövän seulonnoista miehille.

– Se on miesten yleisin syöpä ja samalla koko Suomen yleisin syöpä.

Tanus muistuttaa, että uusia eturauhassyöpiä todetaan vuosittain noin 5 500. Määrän ennustetaan nousevan niin, että vuonna 2025 uusia syöpiä olisi jo 7 000.

– Eturauhassyöpä pitäisi todeta ja päästä hoitamaan ajoissa.

– Tasa-arvonkin nimissä tätä syöpää pitäisi saada seulontojen kautta havaituksi ajoissa. Rintasyöpää ja kohdunkaulan syöpää on naisilta seulottu jo vuosikymmeniä, Tanus jatkaa perusteluaan.

Erikoislääkäri Sari Tanus nousi aikanaan 2015 eduskuntaan juuri sen jälkeen, kun oli ollut keräämässä OmantunnonVapaus-kansalaisaloitteen tuhansia nimiä. Hänelle oli – ja on – sydämen asia, että hoitohenkilöstön ei tarvitsisi niin toivoessaan osallistua raskauden keskeytyksiin. Muualla Euroopassa tällainen mahdollisuus on, Suomessa ei.

Tanus kertoo, että nimien kerääminen on raakaa työtä. Jopa eduskunnassa, jossa voisi kuvitella törmäävänsä ihan helposti 199 kollegaan.

Tanus kertoo, että nimien kerääminen on raakaa työtä. Jopa eduskunnassa, jossa voisi kuvitella törmäävänsä ihan helposti 199 kollegaan.

– Pitää priorisoida aikataulu ja lähteä kaikissa sopivissa väleissä etsimään heitä, päivystää eri puolilla ja koputella työhuoneiden oville.

– Nimiä kerätessäni tuli kyllä pidettyä mikroluentoja, sillä syövästä ja syövän seulonnoista puhuminen on myös tiedon levittämistä, Tanus kertoo.

– Myös kuuntelin, sillä asiasta on monella omakohtaista kerrottavaa.

Tanus muistuttaa, että läheskään kaikkien ei tarvitse eturauhassyöpään sairastuessaan joutua radikaaleihin toimenpiteisiin.

– Suosittelen menemään testeihin, ja jos seulonnat tulevat, niin menemään seulontaan. Mitä aiemmin syöpä todetaan, sen paremmin se on hoidettavissa, Tanus rohkaisee.

Sari Tanus kertoo sekä eturauhassyövän seulonta -aloitteestaan että Selvyyttä seksiin -kirjasta KD-Kompassi -haastattelussa. Se kuullaan maanantaina Radio Deissä maanantaina 16. maaliskuuta klo 22.35, tai sen voi kuunnella vaikka heti täältä

 

Selvyyttä seksiin -uutuuskirja

Selvyyttä seksiin -teoksessa eri alojen asiantuntijat rakentavat tiedollisen ja eettisen kokonaiskuvan ihmisen seksuaalisuudesta. Artikkelit käsittelevät muun muassa biologisen sukupuolen määräytymistä, seksuaali-identiteetin kehittymistä, kiinnostusta samaan sukupuoleen, pornoa ja  seksuaalista väkivaltaa, koulukasvatusta ja opetussuunnitelmaa, arvojen merkitystä, tunne- ja turvataitoja sekä lainsäädännön muutoksia ja ihmisoikeuskysymyksiä. Kirjassa tuodaan esiin myös seksuaalikäyttäytymisen teologinen viitekehys.
Kirjan on julkaissut Aikamedia ja toimittanut Leevi Launonen.
Suomen vapaakristillisten yhteisöjen (SVKN) tuottama artikkelikokoelma on tärkeä puheenvuoro ajankohtaisesta aiheesta. Teos antaa vankan tiedollisen pohjan sekä seksuaalieettiselle ajattelulle että käytännön kasvatustyölle.
Kirja on erityisen hyödyllinen vanhemmille, opettajille ja seurakuntien kasvatustyöstä vastaaville.
(Lähde: Aikamedia)

Kansanedustaja ja gynekologi Sari Tanus on yksi Leevi Launosen toimittaman kirjan kirjoittajista. Tanuksen aiheena on Herkuttele hellyydellä.

Ylös