– 1990-luvun laman virheet eivät saa toistua koronan aiheuttaman kriisin hoidossa, Antero Laukkanen vaatii

17.3.2020 klo 12:41 Politiikka Samuli Rissanen

– Tulevan laman inhimillinen jälkipyykki on hoidettava paljon paremmin kuin 1990-luvun alkuvuosien laman, joka jätti useita ihmisiä velkavankeuteen vuosikymmeniksi. Näin kävi myös minulle, kansanedustaja ja eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen sanoo.

Hallitukselta on aiheellisesti peräänkuulutettu ripeitä ja selkeitä toimia koronaepidemiaan vastaamisessa paitsi epidemian hidastamiseksi, myös sen talousvaikutuksien keventämiseksi ja yritysten tukemiseksi.

Kohtaamme edessä olevan taantuman tilanteessa, jossa suomalaiset yksityistaloudet ovat velkaantuneempia kuin koskaan aikaisemmin historiassa.

Kansanedustaja ja eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen sanoo, että yksityisten henkilöiden ulosotto on toistaiseksi keskeytettävä tai vaihtoehtoisesti suojaosuutta nostaa kunnolla, jottei ihmisten arki menisi mahdottomaksi.

– Valitettavasti on nähtävissä, että koronan laukaisema taantuma voi johtaa konkurssiaaltoon, joka tulee koskettamaan syvästi monia suomalaisia yrityksiä sekä kotitalouksia. Moni freelance-työntekijä on jo menettänyt ansionsa ja lomautukset ovat vasta alkamassa monilla aloilla.

Tietyillä alueilla tilanne voi johtaa pysyvään työpaikkojen vähenemiseen. Esimerkiksi matkailuala ja siihen liittyvällä palvelusektorilla sekä monessa vientiyrityksessä epidemian vaikutukset tulevat tuntumaan pitkään.

Laukkanen muistuttaa, että kohtaamme edessä olevan taantuman tilanteessa, jossa suomalaiset yksityistaloudet ovat velkaantuneempia kuin koskaan aikaisemmin historiassa.

Suomen pankin tilastojen mukaan kotitalouksien velkaantumisaste vuoden 2019 lopussa oli jo 127,2 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Tässä tilanteessa työpaikan menettäminen tulee johtamaan mekittäviin vaikeuksiin koritalouksissa.

– Erityisen vaikeassa asemassa lienevät jälleen kerran monet yrittäjät. Tulevan laman inhimillinen jälkipyykki on hoidettava paljon paremmin kuin 1990-luvun alkuvuosien laman, joka jätti useita ihmisiä velkavankeuteen vuosikymmeniksi. Näin kävi myös minulle.

Ylös