– Ansiosidonnaisen työttömyysturvan on kuuluttava kaikille, jotka työssäoloehdon täyttävät, Sari Essayah vaatii

18.3.2020 klo 15:51 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vaatii, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan tulee kuulua kaikille niille, jotka työssäoloehdon täyttävät.

– Patistan hallitusta toimimaan kansalaisten työttömyysturvan parantamiseksi. Ansiosidonnaisen laajentamista voidaan rahoittaa porrastamalla päivärahaa, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Kaikki työntekijät maksavat palkastaan työttömyysvakuutusmaksuja, mutta kaikki työssäoloehdon täyttäneet eivät pääse irtisanomistilanteessa nauttimaan ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Uudistuksen toteuttamiseksi on tehty jo aivan riittämiin selvitystyötä

Ansiosidonnainen työttömyysturva pitääkin Essayah’n mielestä saada yhtäläiseksi kaikille. Uudistuksen toteuttamiseksi on tehty jo aivan riittämiin selvitystyötä.

– Päätökset edellyttävät poliittista tahtoa pikaisesti, Essayah linjaa.

Korona-kriisi on iskenyt jo pahasti etenkin matkailu-, ravintola- ja kulttuurialoille. Monien palvelualojen työvoimasta merkittävä osa on irtisanomisuhan alla.

– Monelle veroja ja maksuja maksavalle kansalaiselle on varmasti järkytys, jos työt loppuvat koronakriisin myötä. Työttömyyskassoihin kuulumattomat henkilöt rahoittavat osaltaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa, mutta eivät ole oikeutettuja itse vakuutukseen. Näitä peruspäivärahaan oikeutettuja henkilöitä oli vuonna 2017 yli 70 000, Essayah muistuttaa.

Ylös