– Palkat, vuokrat ja muut maksut juoksevat, mutta tulot tippuvat jopa nollaan, Peter Östman vaatii hallitukselta järeämpiä toimia pk-yritysten pelastamiseksi

17.3.2020 klo 19:45 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistuttaa, että koronapandemian aikana on kannettava huolta myös sen taloudellisista vaikutuksista.

Etla arvioi, että bkt voi supistua tänä vuonna jopa 5 prosenttia koronaviruspandemian vuoksi. Östman muistuttaa, että se on radikaali pudotus, joka tuntuu toisille enemmän ja toisille vähemmän.

– Joillekin aloille ja kansalaisille se voi vaikuttaa pieneltä pudotukselta. Joillekin se voi myös tarkoittaa sadan prosentin pudotusta. Tilanne koettelee yrityksiä ankaralla kädellä, kun asiakasvirrat ovat ehtyneet ja tulot romahtaneet.

– Kuinka yritykset selviävät tilanteesta, jossa menot, palkat, vuokrat ja muut maksut juoksevat, mutta tulot tippuvat jopa nollaan

Östmanin mukaan on aivan ensisijaisesti huolehdittava siitä, ettei yrityksiä kaadu akuutin kassakriisin vuoksi. Huolen työpaikoista on näyttävä hallituksen ja eduskunnassa toimissa nopeasti, tai vaarana on 1990-luvun laman kaltainen konkurssiaalto.

– Kuinka yritykset selviävät tilanteesta, jossa menot, palkat, vuokrat ja muut maksut juoksevat, mutta tulot tippuvat jopa nollaan.

Valtiovarainministeriö kertoi viiden miljardin tukipaketista, mutta se on suurelta osin se on lainaa Finnveralle.

– Toisin sanoen, pk-yritykset joutuvat ottamaan lainaa yhteiskunnan hyväksi, Östman sanoo.

Ylös