Antero Laukkanen vaatii hallitukselta täsmätoimia ulosottovelallisten ja velkajärjestelyssä olevien tilanteen helpottamiseksi

19.3.2020 klo 16:44 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin huolen ulosottovelallisista.

– He pohtivat tällä hetkellä sitä, että jos heidät lomautetaan tai irtisanotaan, miten he selviävät maksusuunnitelmista. Myös yksityishenkilön velkajärjestelyssä olevat, jos heidän maksusuunnitelmansa raukeaa, koko maksusuunnitelma ja kaikki mitä siihen on laitettu, raukeaa, Laukkanen muistutti.

Onko suunniteltu täsmätoimenpiteitä, kuten ulosottotoimien keskeyttämistä.

Hän kysyi hallitukselta, onko suunniteltu täsmätoimenpiteitä, kuten ulosottotoimien keskeyttämistä.

– Tiedämme, että ulosottokaaressa  on ohje tällaisia tilanteita varten, että voidaan yhden tai kahden kuukauden huojennuksia tehdä maksusuunnitelmaan, mutta se ei tässä tilanteessa riitä.

– Onko muita, vaikuttavampia toimenpiteitä tekeillä, Laukkanen kysyi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi, että tässä hyvin vaikeassa tilanteesa hallitus käy kaiken läpi ja selvittää myös, mitä voimassa olevan lainsäädännön puutteissa voidaan ulosottotilanteissa tehdä.

Henrikssonin mukaan ulosottokaaressa löytyy joitakin toimenpiteitä, kuten se, että velallisten asemaa voidaan erityisestä syystä tapauskohtaisesti mahdollista helpottaa. Esimerkiksi maksuaikaa voi saada kolme kuukautta, samoin palkan ulosotossa voidaan myöntää vapaakuukausia tai pienentää ulosmitattavaa määrää.

– Toivon, että ulosottomiehet käyttävät nyt harkintaa, Henriksson vastasi.

 

Ylös