Viikon KD-valtuutettu Pirkko Häli: ”Saa nähdä, kutsutaanko eläkeläisetkin vielä töihin”

20.3.2020 klo 11:36 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Seitsemänkymppiset isoäidit pyörittävät Suomea omalla tehopanoksellaan. Kokkolan kaupunginhallituksen jäsen Pirkko Häli päätti kuitenkin olla etänä tämän kevään kokouksissa. – Suojelen sillä itseäni ja muita, kokenut kaupunginvaltuutettu toteaa.

– Juu, valitettavasti olen täyttänyt jo 70 – mutta ei se ennen tätä ole tuntunut kamalalta, hän naurahtaa puhelimeen auton ratista.

– Handsfree on kyllä päällä, voin jutella!

– Vasta nyt se on tuntunut pahalta, kun pitäisi olla erillään kaikista, neljän aikuisen lapsen äiti ja yhdeksän lapsenlapsen isoäiti ja kahden lapsenlapsenlapsen isoisoäiti jatkaa.

Häli palasi meneillään olevaksi kaudeksi Kokkolan kaupunginvaltuustoon. Takana oli valtuutettuna jo pitkä rupeama 1985–2012, ja vuodesta 1993 lähtien myös kaupunginhallituksessa.

Häli lähti uudelleen ehdolle 2017, ja on jälleen osallistunut myös kaupunginhallituksen työskentelyyn.

Poikkeustila astui tällä viikolla voimaan. Se merkitsi Pirkko Hälille ristiriitaista aikaa. Yli 70-vuotiaana hän ei toisaalta saisi liikkua kodin ulkopuolella, mutta toisaalta valtuuston jäsenenä hänellä on vapaa liikkumaoikeus ja myös velvoite valtuustotyöskentelyyn.

– Olisi meillä ollut maanantaina valtuusto, mutta se siirrettiin valtuuston puheenjohtajan päätöksellä. Juuri nyt ei ollut kiireellisiä asioita. Haluttiin odottaa, mitä valtiovallan puolelta tulisi.

Kaupunginhallituksen kokoukset olivat sekä maanantaina että tiistaina. Niissä hyväksyttiin kaupunginjohdon tekemät linjaukset siitä, miten Kokkolassa toimitaan.

Myös ensi maanantaina normaaliin aikaan on seuraava hallituksen kokous.

Häli joutui tekemään järjen päätöksen omalta kohdaltaan.

– Päätin, että en osallistu yhteisiin kokouksiin, sillä minulla on immuniteettia heikentävä lääkitys, hän perustelee.

Häli iloitsee varaedustajastaan.

– Hän on pätevä nuori luokanopettaja.

Hän kannustaa ikätovereitaan, joita pitää periksiantamattomina ja vahvoina.

– Emme saa uhmata neuvoja nyt. Meidän on pysyttävä kotona ja erillään ihmisjoukoista. On itsekästä, jos emme ota huomioon lähimmäistämme. Meidän on suojeltava itseämme ja muita, Häli muistuttaa.

– Me ikäihmiset olemme esimerkkejä muille.

Presidentti Niinistö sanoi haastattelussa, etteivät päätökset auta, ellei niitä noudateta.

– Harvoin on kansalaisille annettu tällainen täytäntöönpanovalta – käytetään se viisaasti, Niinistö jatkoi.

– Olen presidentin ikätoveri, Häli naurahtaa.

– Presidentti Niinistö on syntynyt 24. elokuuta 1948, minä seuraavana päivänä. Me ikätoverit nyt yhdessä kannustamme noudattamaan meille annettuja ohjeita!

Olen jo saanut lapsenlapsilta ja lapsenlapsenlapsilta videoterveisiä sekä wa-sovellukseen viestejä. Onneksi on some ja nämä yhteydenpitovälineet.

Mutta suuren perheen äitiä, isoäitiä ja isoisoäitiä harmittaa, ettei nyt karanteenin aikana pääse näkemään lapsenlapsiaan.

– Olen jo saanut videoterveisiä sekä wa-sovellukseen viestejä. Onneksi on some ja nämä yhteydenpitovälineet, Häli kiittää.

Hän on huomannut, että Facebook on selvästi vilkastunut, kun ihmiset eivät voi tavata toisiaan.

Hälin lapsenlapsista osa on jo aikuisia ja kaksi on naimisissakin. Toisaalta nuorin omista lapsenlapsista on vasta kolmivuotias.

– Esikoisemme oli 18-vuotias kun nuorin sisaruksista syntyi, siksi ikäero pääsi venähtämään.

Terveydenhoitajana ja ensiapukouluttajana työskennellyt Häli ei oli tyystin lopettanut alansa hommia. Hän kouluttaa edelleen yhdistysten ja yritysten väkeä ensiapukursseilla. Lisäksi hän kiertää rokottajana Punkkibussin matkassa.

– Haluan pitää kädentaitoa yllä. Virtaa on riittänyt, mutta en tee liikaa, hän kertoo.

Kun kokenut kaupunginvaltuutettu palasi takaisin valtuustoon 2017, oliko helppo hypätä takaisin toimintaan?

– Yllättävää kyllä, toimintaympäristö oli ehtinyt muuttua. Kaupunginjohtaja oli vaihtunut samoin kuin moni viranhaltija. Alku oli tutustumista.

– Mutta toisaalta työskentely ei hirveästi poikkea aiemmasta. Olemme tottuneet tekemään yhteistyötä eri puolueiden kesken.

Häli torjuu ajatuksen, että valtuustossa puhuttaisiin paljon puoluerajoista.

– Aika hyvin käsitellään yhdessä niitä asioita. Ehkä Soitessa eli Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymässä jo näkyvät poliittiset erot herkemmin.

Hän ei ollut ollenkaan varma, pääsisikö kevään 2017 vaaleissa läpi.

– Aina on kynnys, kun on jäänyt pois. Sitä pohtii syttyvätkö vanhat äänestäjät uudelleen. Sitten ajattelin, että on minulla kyllä paljon tuttavia koulutusten kautta. Moni ehkä äänestää mielellään tuttua, puoluerajoista välittämättä.

Pyrkiessään valtuustoon kevään 2017 kuntavaaleissa häntä huolettivat koulujen kohtalot.

– Muutama hyvin pieni kyläkoulu on jouduttu aiemmin tehtyjen periaatepäätösten myötä lakkauttamaan. Toisaalta meillä suunnitellaan nyt uutta isoa yhtenäiskoulua, ja vuoden lopussa valmistuu uusi päiväkoti ja alakoulu – mikäli viivästyksiä ei tule. Onneksi väistötiloista päästään vihdoin pois.

Pirkko Häli asuu miehensä kanssa osan vuotta lapsuuskodissaan Siikajoen kylällä. Kokkolasta ajomatkaa kertyy 150 kilometriä, kun taas Ouluun on vain 60 kilometriä. Vanhassa maalaistalossa on aina tekemistä.

– Hirsirakennuksen vanhimmat osat ovat 200-vuotiaita, joten korjattavaa löytyy. Täällä me nyt olemme karanteenissa mieheni kanssa.

Kesällä torpalla vietetään lastenlasten leiri. Lapset perheineen saapuvat mielellään ihanaan pihapiiriin ja vanhan talon tunnelmaan.

Kokkolan Ykspihlajan kodissa Pirkko on pitänyt pyhäkoulua jo neljän vuosikymmenen ajan.

– Sekin on luonnollisesti nyt tauolla. Pääasiassa lapset ovat asuinalueeltamme, mutta mukana on myös joitakin sellaisia, joiden vanhemmat ovat jo olleet pyhäkoululapsiani.

Hälin pyhäkoulu on kokoontunut joka toinen sunnuntai klo 15.

– Meillä on tapana joko leipoa tai leikkiä ja pelata pyhäkoulun jälkeen. Tämä vuorottelu on ollut kaikille sopiva. Miehenikin on siinä kaverina, Pirkko Häli kertoo.

Mahtaako hänelle vielä käydä kutsu työntekijäksi sairaalaan?

– Uskoisin, ettei enää kutsuta terveydenhoitajaksi, hän ajattelee.

Tuntuu siltä, että tällaiset 70+-tehopakkaukset kannattelevat Suomea. Nuorista harva ryhtyy samalla lailla vastuunkantajaksi ja sitoutuu pitkään järjestötyöhön.

– Minullekin syntyi valtuustovuosien aikana lapsia, ja kuolikin, ja on tapahtunut vaikka mitä, Häli kertoo.

Perheen neljäs lapsi Maria sairasti harvinaista sydänsairautta ja eli vain kaksi- ja puolivuotiaaksi. Pirkon ensimmäisen valtuustokauden aikana hän sekä menetti pikkuisen Marian että sai viidennen lapsensa Johanneksen.

Joskus ajattelen, että hitsit, miten mä oon nää kaikki ennättänyt.

– Joskus ajattelen, että hitsit, miten mä oon nää kaikki ennättänyt. Mieheni on aina ymmärtänyt ja kannustanut, viime vaalien allakin teki paljon työtä puolestani, Pirkko kiittää aviomiestään.

– Olen sitäkin silti miettinyt, että jos hätä on kyllin suuri, niin silloin meitä eläkeläisiäkin saatetaan tarvita, Häli toteaa.

 

Viikon KD-valtuutettu Pirkko Häli, Kokkola

• 71-vuotias kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen
• terveydenhoitaja, eläkkeellä, työskenteli hoitotyön opettajana alan oppilaitoksessa yli 20 vuotta
• kouluttaa edelleen ammatillisissa oppilaitoksissa ja on ensiapukouluttaja sekä punkkibussin rokottaja
• teki päätöksen olla osallistumatta poikkeustilan aikana kunnanvaltuuston ja -hallituksen kokouksiin, koska lääkitys vähentää hänen immuteettisuojaustaan
• asuu miehensä kanssa Ykspihlajassa ja lapsuudenkodissaan Siikajoella
• naimisissa Seppo Hälin kanssa, neljä aikuista lasta, 9 lapsenlasta (3–28-vuotiaat) ja 2 lapsenlapsenlasta (4- ja 6-vuotiaat)
• Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyskuntayhtymän Soiten valtuutettu ja hallituksen varajäsen, maakuntavaltuuston varajäsen, monikultuurineuvoston jäsen
• harrastaa liikuntaa: vaellusta, retkiluistelua, pyöräilyä, kävelyä; klassisen musiikin aktiivikuuntelija, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ystäväyhdistyksen Klangin hallituksen jäsen

Karhunkierros ja 82 kilometriä ovat takana. Kuva elokuulta 2019. – Nyt keskitymme olemaan lapsuudenkodissani Siikajoella. Onneksi on yhteydet lasten perheisiin videoin ja whatsappin kautta, Pirkko Häli kiittää.

 

Ylös