Korona on iso pause-nappi

29.3.2020 klo 11:40 Kolumnit Aki Ruotsala

Kriisitilanteet, kuten korona nyt, ovat raskaita, mutta ne myös paljastavat yhteiskuntamme ja ihmisyytemme todelliset kasvot. Mikä kenellekin on oikeasti tärkeää, tulee esiin silloin kun on hätä.

Toistaiseksi on ollut ilo seurata kuinka eri päättäjät ovat kyenneet laittamaan puolueidensa edun taustalle ja ajattelemaan isänmaan etua. Monet yrittäjät ovat sulkeneet liikkeensä tai ravintolansa ovet riskiryhmiä suojellakseen senkin uhalla, että oman elinkeinon tulevaisuus vaarantuu. Ja yksittäiset kansalaiset ovat ilmaisseet valmiuttaan auttaa lähimmäisiään hädässä.

Mutta havaitsemme myös paljon välinpitämättömyyttä: ihmisiä, jotka vähät välittävät rajoituksista ja altistavat muut vaaraan, tai niitä, jotka yrittävät hyötyä toisten ahdingosta omaksi edukseen.

Haluaisin antaa sinulle neuvon: ota tämä aika lahjana, jolloin voi investoida omaan tai perheen yhteiseen aikaan ja pohtia omaa suuntaa tehden inventaariota tulevaisuutta ajatellen

Vakavista seurauksistaan huolimatta korona voi olla myös mahdollisuus, niin meille yksilöinä kuin koko yhteiskunnallemme. Nyt meillä on mahdollisuus talouden ohella elvyttää vanhoja suomalaisia hyväksi havaittuja arvoja kuten perheen, talkoohengen ja lähimmäisen kunnioitusta.

Suurin osa ihmisistä ei olisi muutama viikko sitten aavistanut, että mahtavat talouden pyörätkin hidastuvat kävelyvauhdiksi ja ihmiset joutuvat rajoittamaan elämäänsä – viettämään paljon aikaa itsekseen tai läheisimpiensä kanssa.

Aivan kuin iso käsi olisi painanut pause-nappia ja pakottanut meidät pysähtymään, hiljentymään ja tarkastelemaan omaa tilaamme –  mikä meille on oikeasti tärkeätä ja mitkä asiat elämäämme hallitsevat.

Haluaisin antaa sinulle neuvon: ota tämä aika lahjana, jolloin voi investoida omaan tai perheen yhteiseen aikaan ja pohtia omaa suuntaa tehden inventaariota tulevaisuutta ajatellen. Kun pöly laskeutuu ja hektisyys helpottaa, on helpompaa tarkistaa suuntaa elämän isojen kysymysten osalta.

 

Kirjoittaja Aki Ruotsala on Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja
Ylös