– Kiinan on lopetettava tautihautomot eli villieläinten kauppa pysyvästi, Päivi Räsänen vaatii
31.3.2020 klo 16:30 Politiikka Samuli Rissanen
Kiinassa on useita satoja villieläintoreja. Niissä myydään esimerkiksi käärmettä, lepakkoa, riikinkukkoa, villisikaa, supikoiraa, rottaa ja apinanlihaa. Ne tavataan teurastaa ostajan silmien alla. (Kuva: Whiz-Ka/flickr)
– Ihmiskunnalle tästä ruokaperinteestä koituva lasku on kohtuuton, Päivi Räsänen sanoo.
Kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii Kiinaa lopettamaan villieläinkaupan.
Covid-19 koronavirustaudin uskotaan siirtyneen eläimen kautta ihmiseen Wuhanin villieläintorilla Kiinassa.
Räsäsen mukaan Wuhanin villieläintorin kaltaiset olosuhteet muodostavat alustan vakavien taudinaiheuttajien kehittymiselle jatkossakin.
Kiinaa on painostettava tiukentamaan eläinkaupan valvontaa ja lainsäädäntöään sekä puuttumaan villieläinten salametsästykseen.
– Ihmiskunnalle tästä ruokaperinteestä koituva lasku on kohtuuton. Kiinaa on painostettava tiukentamaan eläinkaupan valvontaa ja lainsäädäntöään sekä puuttumaan villieläinten salametsästykseen. Muuten joudumme tilanteeseen, jossa meitä kohtaa jälleen uusi virusepidemia, Räsänen sanoo.
Myös useita satoja tappanut SARS-virus sai alkunsa Kiinan villieläintorilta. SARS-epidemian aikana villieläintorit suljettiin väliaikaisesti, mutta Kiina poisti kiellon epidemian laannuttua.
– Nämä tautihautomot, joissa virukset pääsevät kehittymään uusiksi muodoiksi ja siirtymään ihmiseen, on heti lopetettava, Päivi Räsänen vaatii.
Kiinassa on useita satoja villieläintoreja. Niissä myydään esimerkiksi käärmettä, lepakkoa, riikinkukkoa, villisikaa, supikoiraa, rottaa ja apinanlihaa. Ne tavataan teurastaa ostajan silmien alla. Ympäristöjärjestöt ja terveysasiantuntijat ovat toistuvasti varoittaneet toimintaan liittyvistä tautiriskeistä. Verta ja ulostetta on toreilla sekaisin ja hygienia on olematonta.
Kiina on ilmoittanut sulkevansa torit ja kieltävänsä villieläinkaupan, mutta vaarana on, että kielto jää puheiden tasolle.
– Kansainvälisten yhteisön ja erityisesti Euroopan Unionin on nyt painokkaasti vaadittava Kiinaa kantamaan vastuunsa ihmishenkiä kiihtyvällä vauhdilla vievästä pandemiasta ja valvottava, että näin myös tehdään, Räsänen sanoo.
Viruksen leviämistä myös peiteltiin Kiinassa pitkään ja se pääsi leviämään ensin Kiinassa ja sitten ympäri maailman.
– Kohtalokasta aikaa menetettiin, Räsänen sanoo.
WHO on todennut, että maat eivät ole varautuneet kunnolla tämän kaltaisiin pandemioihin. Torjuntatoimet ovat hitaita.
– Kun tiedetään, että ihmiseen siirtyessään koronavirukset voivat aiheuttaa vakavia infektioita, jotka tarttuvat ja tappavat, on meidän pystyttävä myös varautumaan tehokkaammin, Räsänen huomauttaa.