”Pitäisin hyvänä, että kauppakeskukset suljettaisiin” – Päivi Räsäsen mukaan Suomessakin koronavirus voitaisiin vielä tukahduttaa

31.3.2020 klo 13:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo kantavansa yhä huolta kauppakeskuksista, joissa ihmisiä liikkuu paljon.

– Pitäisin kauppakeskusten sulkemista jopa tärkeämpänä kuin Uudenmaan rajan sulkemista, hän sanoo.

Päivi Räsänen arvioi eduskunnan keskustelussa, että kauppakeskusten sulkeminen olisi nyt jopa tärkeämpää kuin Uudenmaan eristäminen.

– On tarpeetonta järjestää sisätiloihin kokoontumispaikkoja ihmisille.

– On tarpeetonta järjestää sisätiloihin kokoontumispaikkoja ihmisille. Toki on pidettävä huolta siitä, että kansalaiset saavat asioida ruokaostoksilla ja apteekeissa, mutta tässä tilanteessa pitäisin hyvänä, että nämä kauppakeskukset suljettaisiin, hän sanoo.

Räsäsen mukaan se on myös toive, jonka useat erikoistavaraliikkeiden yrittäjät ovat esittäneet.

– He toivovat sitä, että voisivat päästä sulkemaan nämä liikkeensä, joissa ei tosiasiallisesti enää kauppa edes käy, mutta edelleen on vuokrat maksettava, jos kauppakeskus on auki.

Kaikkein tärkeintä Räsäsen mielestä olisi nyt se, että voimakkaasti torjuttaisiin nimenomaan epidemian leviämistä, ei pelkästään jarruttamalla, vaan sillä strategialla, että pyrittäisiin tukahduttamaan koronavirusepidemia.

Pohjoismaista eniten koronavirustestejä ja myös tartuntoja raportoineessa Norjassa on vaihdettu strategiaa jarruttamisesta tukahduttamiseen. Tukahduttaminen tarkoittaa sitä, että tartunnan saanut tartuttaisi viruksen keskimäärin vain alle yhteen uuteen ihmiseen, jolloin se melko nopeasti yhteiskunnasta häviäisi.

– Se edellyttäisi voimakasta testaamista, testaamisten kasvattamista ja näiden tartuntaketjujen jäljittämistä. Se olisi edelleen mahdollista Suomessakin varsinkin niissä maakunnissa, joissa tapauksia on vielä melko vähän, Räsänen arvioi.

– Toki se tarkoittaisi myös sitten vahvoja karanteenitoimenpiteitä sekä sairastuneille että altistuneille ja tämän altistumisen selvittämistä, hän lisää.

Ulkonaliikkumiskieltoa Räsänen ei kannata. Suomessa on hänen mukaansa tilaa liikkua paljon myös Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla.

– Mielestäni varsinaista ulkonaliikkumiskieltoa tai siihen kohdistuvia rajoitteita ei tarvitse säätää, enkä usko, että niistä olisi edes mitään hyötyä, mutta toki ulkonakin on pidettävä huoli turvaväleistä, hän sanoo.

Ylös