”Nyt pitäisi joustaa, ei kiristää”, kansanedustaja Sari Tanus pöyristyi Kojamon tekemistä vuokrankorotuksista valmiuslain jälkeen

30.3.2020 klo 19:56 Politiikka Samuli Rissanen

– Vetoan kaikkiin vuokranantajiin, myös viranomaisiin, verottajaan ja kaikkiin laskuttajiin joustojen puolesta. Ainoa tapa selvitä tällaisesta talousshokista on, että nyt kaikki todella joustavat, Sari Tanus sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus vetoaa vuokranantajiin ja muihin palveluntarjoajiin joustavuuden puolesta. Tanus muistuttaa, että yritysten kassavirran katkeaminen vaikuttaa välittömästi myös vuokranantajiin.

Liikehuoneistojen vuokrasopimuksissa on usein sovittu normaalia kalenterikuukautta pidemmistä irtisanomisajoista.

– Pitää muistaa, että jos pienyrittäjät ajetaan konkurssiin, myös kiinteistönhaltijoiden vuokratulot laskevat pysyvästi

Yrittäjien pitäisi tässä täysin poikkeuksellisessa tilanteessa kyetä siis hoitamaan sekä YT-neuvottelut, oman perheen asiat, kuten lasten etäkoulunkäynti, toimitilan mahdollinen purkaminen, että yrityksen veroilmoitus. Kaikki nämä paineet kaatuvat tällä hetkellä yrittäjien niskaan yhtäaikaisesti. Shokista selvitään Tanuksen mukaan vain joustavuudella.

– Pitää muistaa, että jos pienyrittäjät ajetaan konkurssiin, myös kiinteistönhaltijoiden vuokratulot laskevat pysyvästi. Samoin käy, jos ihmiset ajetaan kadulle.

– Annetaanko Suomessa tapahtua sama kuin Espanjassa eurokriisin ja kiinteistökuplan puhkeamisen jälkeen, kun ihmisiä ajettiin kadulle asunnoistaan samaan aikaan kun lukemattomat kiinteistöt jäivät tyhjiksi? Tällaiset inhimilliset tragediat ovat täysin tarpeettomia, Sari Tanus muistuttaa.

Tanus on pöyristynyt pörssiyhtiö Kojamon toiminnasta.  Kojamo, yksi Suomen suurimmista vuokranantajista, ilmoitti vuokrankorotuksista osassa hallinnoimistaan asuinkiinteistöistä 19.3. eli vain päivä valmiuslain voimaantulon jälkeen.

Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti viime viikolla laajentavansa yksityisen sektorin osto-ohjelmaansa, jotta se voi tukea yrityksiä koronakriisin aikana. EKP:n tukisalkkuun kuuluvat myös kiinteistösijoitusyhtiöt Kojamo ja Citycon, jotka eivät ole minkäänlaisissa talousvaikeuksissa.

– Voi myös kysyä, onko oikein, että kun tässä tilanteessa yrityksiä ja yrittäjiä yritetään auttaa ja pelastaa veronmaksajien rahoilla, niin samaan aikaan suuret sijoitusyhtiöt laskuttavat vuokria entiseen malliin, jopa nostavat niitä. Ketä tässä siis lopulta tuetaan ja mihin oikaisutoimiin pitäisi ryhtyä, Tanus sanoo.

Kiinteistösijoitusyhtiöt voisivat hänen mukaansa halutessaan myös näyttää mallia ja omatoimisesti laskea vuokria.

Ylös