KD:n listalle kova tulos Turun osuuskaupan vaaleissa – Viisi meni läpi jäsenalueelta 1

8.4.2020 klo 15:15 Kotimaa Kristiina Kunnas

Turun osuuskaupan vaaleissa Kristillisdemokraattien lista ylsi kolmannelle sijalle. Taakse jäivät Perussuomalaiset, Vihreät, Vasemmistoliitto ja Keskusta.

– Upea tulos oli Kristillisdemokraattien listalla, kiittelee järjestöpäällikkö Mikko Rekimies.

Jäsenalueelta 1 edustajistoon meni viisi henkilöä KD:n listalla. Sisään pääsivät Juha Kännö ja Jukka-Pekka Kuokkanen Liedosta, Ismo Seivästö ja Mari Toivonen Kaarinasta sekä Kaija Raninen Turusta.

Sisään pääsivät Juha Kännö ja Jukka-Pekka Kuokkanen Liedosta, Ismo Seivästö ja Mari Toivonen Kaarinasta sekä Kaija Raninen Turusta.

Kristillisdemokraattien ehdokaslistan edelle pääsivät vain SDP ja Kokoomus. Taakse jäivät niin Perussuomalaiset, Vihreät, Vasemmistoliitto kuin Keskustakin.

– Perussuomalaisten listalla olivat sentään tunnetut kansanedustajat Ville Tavio ja Kike Elomaa. Silti Kristillisdemokraattien ehdokkaat keräsivät enemmän ääniä, järjestöpäällikkö Rekimies huomauttaa.

Turun osuuskaupan edustajistoon KD:n listalta valittujen äänimäärät

• luomutuottaja Juha Kännö, Lieto, 271
• rovasti, Huk Ismo Seivästö, Kaarina, 215
• laatupäällikkö, elintarvikeinsinööri Mari Toivonen, Kaarina, 210
• toimitusjohtaja, lääkäri Jukka-Pekka Kuokkanen, Lieto, 174
• eläkeläinen Kaija Raninen, Turku, 161

Turun osuuskauppa on Suomen ensimmäinen osuustoimintalain aikana perustettu

Turun Osuuskauppa on Varsinais-Suomessa toimiva, S-ryhmään kuuluva alueosuuskauppa. Vuonna 2013 yrityksen liikevaihto oli noin 580 miljoonaa euroa. Vuoden 2013 lopussa Turun Osuuskaupan palveluksessa oli 2 375 henkeä. Osuuskunnalla oli jäseniä noin 131 000.

Turun Osuuskauppa perustettiin lokakuussa 1901 Turussa nimellä Vähäväkisten Osuusliike. Se on Suomen ensimmäinen osuustoimintalain aikana perustettu osuuskauppa.

Fuusioiden kautta Turun Osuuskauppaan ovat liittyneet Raision Osuusliike vuonna 1927, Piikkiön Osuuskauppa vuonna 1930, Rymättylän Osuuskauppa vuonna 1932, lietolainen Härkätien Osuuskauppa vuonna 1963, Littoisten Osuuskauppa ja Naantalin Osuuskauppa vuonna 1965, nousiaislainen Osuuskauppa Noustenmaa vuonna 1974, Vahdon Osuuskauppa vuonna 1979, sauvolainen Osuuskauppa Aitta vuonna 1980, mynämäkeläinen Osuuskauppa Apaja, pöytyäläinen Osuuskauppa Maapohja ja Vakka-Suomessa toiminut Osuuskauppa Vakkaseutu vuonna 1984 sekä loimaalainen Saviseudun Osuuskauppa vuonna 1985.

Handelslaget Öboden, ruotsinkielinen osuuskauppojen yhteenliittymä Turunmaan saaristossa pilkottiin kahtia vuonna 1989, jolloin Dragsfjärd, Kemiö ja Västanfjärd siirtyivät Salon Seudun Osuuskaupan alueeseen sekä Houtskari, Iniö, Korppoo, Nauvo ja Parainen TOK:n alueeseen. Samana vuonna Koski Tl:n ja Marttilan alueet siirtyivät keskinäisellä sopimuksella TOK:lta Salon Seudun Osuuskaupalle. Viimeinen itsenäinen paikallisosuuskauppa alueella oli Vehmaan Osuuskauppa, joka liittyi TOK:iin vuonna 2007. (Lähde Wikipedia)

Ylös