Suomen modernin historian suurin lisätalousarvio on 4,1 miljardia

8.4.2020 klo 15:21 Politiikka

Hallitus kertoi tänään uusista päätöksistä, joilla torjutaan koronavirustilanteen aiheuttamia taloudellisia vahinkoja. Tuloksena on Suomen modernin historian suurin lisätalousarvio, joka on arvoltaan 4,1 miljardia euroa.

Hallituksen kehysriihen päätöspäivän tuloksen Suomi saa historian suurimman lisätalousarvionsa eli 4,1 miljardia euroa.

Lisäksi huojennetut verojen maksujärjestelyt heikentävät valtion taloutta noin 1,4 miljardilla eurolla vuonna 2020, sillä valtio kompensoi myös kuntien verotulomenetykset.

Lisätalousarviossa varaudutaan sosiaaliturvamenojen kasvuun yli miljardilla.

Yrittäjien sosiaaliturvaetuuksiin ja yritysten sosiaaliturvamaksuihin liittyvät väliaikaiset järjestelyt heikentävät lisäksi sosiaaliturvarahastojen taloutta kuluvana vuonna.

Hallitus ehdottaa peräti 600 miljoonan euron lisämäärärahaa suojavarusteiden hankintaan Huoltovarmuuskeskuksen kautta.

Vuodelle 2020 on lisätty merkittävästi yrityksille suunnattuja tukia koronavirustilanteen johdosta.

Pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattavaa koronaviruksen vaikutusten ehkäisemiseen tarkoitettua kehittämistukea lisätään 200 miljoonalla eurolla aiempiin päätöksiin verrattuna. Myös Business Finlandin avustusvaltuuksia yritysten tukemiseen korotetaan 100 miljoonalla eurolla.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan nyt tehdyt päätökset keskittyvät erityisesti epidemiasta aiheutuvan kriisin hoitoon ja sen kielteisten vaikutusten hillitsemisestä.

Pandemian hoidossa tarvittavien suojavarusteiden, laitteiden ja lääkkeiden saatavuus turvataan. Hallitus ehdottaa peräti 600 miljoonan euron lisämäärärahaa näiden hankintaan Huoltovarmuuskeskuksen kautta.

Hallitus linjasi myös siitä, miten kriisistä aiotaan kulkea ulos ja miten hyvinvointia jälleenrakennetaan kriisin jälkeen.

Hallituksen kehysriihineuvottelujen päätteeksi järjestämässä tiedotustilaisuudessa Marinilta kysyttiin ensimmäiseksi arviota siitä, koska rajoitustoimista voidaan luopua.

Marinin mukaan asiaa arvioidaan päivittäin niin sosiaali- ja terveysministeriössä kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksellakin.

Rajoitustoimista luovutaan hänen mukaansa askel askeleelta, kun tilanne alkaa eri mittareilla näyttämään paremmalta. Nyt ei kuitenkaan ole hänen mukaansa vielä oikea aika purkaa rajoituksia.

Hallituksen aiempien päätöksien mukaisesti poikkeustila jatkuu 13.5 asti, ravintolat pitävät tilansa kiinni 31.5 asti ja Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta jatkuu 19.4. asti

Ylös