– Yritykset ja kuluttajat eivät kaipaa nyt lisää maksettavaa, Sari Essayah toppuuttelee kunnianhimoisimpia ilmastotoimia ja energiaveroja koronakriisin keskellä

8.4.2020 klo 16:37 Politiikka Samuli Rissanen

– Tämä on oikeansuuntainen, lyhyen ajan kriisilisäbudjetti, mutta hallitus tarkoituksellisesti vältti puhumasta julkisen talouden pitemmän ajan näkymästä, Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että hallitus lisätalousarvio täyttää lyhyen ajan kriisibudjetin tehtävän, mutta hallitus jätti vastaamatta, kuinka se paikkaa julkiseen talouteen tulevina vuosina syntyyvän aukon.

– Kyllä se tarkoituksellisesti jätettiin kertomatta. Nyt on aivan selvää, että syksyllä hallitus joutuu viimeistään tämän arvioimaan ja kohdistamaan siihen toimiaan.

Essayah’n mukaan suojavarusteiden hankintaan käytettävä 600 miljoonaa on niin suuri summa, että se kertoo, kuinka karu tilanne suojavarusteiden osalta Suomessa vallitsee.

– Niistä täytyy olla huutava pula, hän sanoo.

Essayah vieroksuu tapaa sälyttää syy suojavarusteiden puutteesta kunnille ja sairaanhoitopiireille, jotka ovat hallituksen mielestä varustautuneet heikosti tilanteeseen.

Lisäksi Essayah vieroksuu tapaa sälyttää syy suojavarusteiden puutteesta kunnille ja sairaanhoitopiireille, jotka ovat hallituksen mielestä varustautuneet heikosti tilanteeseen.

Essayah muistuttaa, että THL puhui tammikuussa koronasta siihen tapaan, että epidemia ei ehkä tule Suomeen. Niinpä hän pitää luonnollisena, että sairaanhoitopiireissä ja kunnissa ei lähdetty tilanteeseen tuolloin erityisesti varustautumaan.

– Eikä tässä syyllisiä kaivata vaan suojavarusteita, Essayah napauttaa.

Epätodellista tilannetta suojavarustemarkkinoilla kuvaa Essayah’n mukaan sekin, että niitä ovat haalineet ministeriöiden lisäksi myös Tasavallan presidentti diplomaattisuhteillaan.

– Nyt on tärkeää, että suojavarusteita saadaan eteenpäin kuntiin ja vanhustenhoitoon.

Essayah kiittelee lisätalousarvioon tullutta yksinyrittäjille kohdennettua suoraa tukea.

– Pientä lisäystä on kuntien kautta tulossa yksinyrittäjille. Oikea toimi on myös valtion osuuden kasvattaminen työttömyysturvamenoissa.

Lisätalousarviossa näkyvät yhä vahvasti ilmastotoimet sekä energia- ja polttoaineverotukseen kuuluvat ratkaisut. Ne Essayah olisi nyt jättänyt lepäämään. Myöskin sähköautojen latausverkosto, joka toteutuessaan tarkoittaa lisää menoja yrityksille, olisi nyt saanut jäädä odottamaan parempia aikoja.

– Yritykset ja kotitaloudet eivät kaipaa yhtään lisää maksettavaa. Kun kaikessa muussakin nyt otetaan aikalisä, miksi ei näissä ilmastotoimissakin. Kaikki aikanaan, Essayah sanoo.

Hän muistuttaa, että yritykset ovat joustavampia sopeuttamaan toimintalogiikkaansa näissäkin asioissa, kunhan normaalimpiin oloihin palataan.

Itse kriisistä saatava hyötykin todennäköisesti liittyy ilmastoon, etätyön yleistymiseen ja digiloikkaan.

Poliisi ja rajavartiolaitoskin saa nyt lisärahaa, jota KD esitti jo ensimmäisessä vaiheessa, kun Uudenmaan rajojen sulkemisesta ja vartioinnista tehtiin päätös.

Essayah on erityisen ilahtunut lasten ja nuorten urheilu- ja seuratoiminnan sekä urheilukoulujen tukemisesta.

– Seurat liikuttavat yli miljoonaa suomalaista, Essayah muistuttaa.

Ylös