– Olemme kirittäneet hallitusta testaamiseen ja suojavarusteiden hankintaan sekä talouden elvytykseen, Sari Essayah arvioi KD:n kannatusloikkaa

9.4.2020 klo 09:28 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Sari Essayah on yksi niistä puoluejohtajista, jotka saivat koronakriisin aikana tehdystä YLE:n kannatusmittauksesta positiivisen signaalin.

– Olemme kirittäneet hallitusta vahvempaan testaamiseen ja jäljittämiseen sekä suojavarusteiden hankintaan. Olimme ensimmäinen puolue, joka esitti talouden elvytystä, hän sanoo.

KD:n kannatus nousi gallupissa peräti yhdellä prosenttiyksiköllä 3,9 prosenttiin. Essayah uskoo galluplukeman olevan puolueensa osalta nyt oikeansuuntainen.

– Tottakai, kun on otos (liki 4000 vastaajaa) on näin suuri, niin se antaa todenperäisemmän luvun kuin jos massaa olisi taustalla vähemmän.

Pienemmillä otoksilla tulos voi heittää paljonkin suuntaan tai toiseen. Essayah uskoo, että viime vuoden lopun ja nyt alkuvuoden alhaisten kannatuslukujen taustalla on ollut juuri otokseen liittyviä tekijöitä; kun vastaajiksi osuu vähemmän kristillisdemokraattien äänestäjiä, tulos näyttää huonommalta.

Eduskuntaryhmä on profiloitunut monipuolisesti erilaisilla ulostuloilla kriisin aikana erityisesti terveydenhuoltoa, yrityksiä ja taloutta koskevilla teemoilla

Koronakriiisin aikaisen gallupnousun Essayah laittaa puolueen rakentavan oppositiopolitiikan piikkiin. Koko KD:n eduskuntaryhmä on hänen mukaansa profiloitunut monipuolisesti erilaisilla ulostuloilla kriisin aikana erityisesti terveydenhuoltoa, yrityksiä ja taloutta koskevilla teemoilla.

– Olemme kirittäneet hallitusta vaatimalla runsaampaa testausta ja jäljitystä sekä puuttuneet suojavarusteista johtuneeseen pulaan.

– Toimme myös ensimmäisenä puolueena esiin tarpeen talouden elvyttämisestä, ennenkuin muut oppositiopuolueetkaan lähtivät siihen mukaan. Nythän kaikki puolueet puhuvat historiallisen suuresta elvytyksestä, Essayah sanoo.

Hän ei ole yllättynyt Sdp:n nopeasta noususta kannatusmittauksissa. Puolueella on nyt pääministeri, jolla on selkeä esiintyminen ja hyvä ulosanti.

– Lisäksi on nähtävissä, että kriisi vahvistaa vallassa olevia puolueita myös muualla Euroopassa. Kriisin aikana ihmiset ikäänkuin ripustautuvat niihin päättäjiin, jotka ovat sillä hetkellä vallalla ja antavat tukensa heille.

– Niin pitääkin olla. Myös opposition ja hallituksen kesken on ollut kaikkien puolueiden yhteisiä kokoontumisia, joissa on rakennettu yhteistä tilannekuvaa ja arvioitu toimenpiteitä.

Jälkipyykin ja kritiikin aika koittaa Essayah’n mukaan myöhemmin.

– Toivoisin kuitenkin, että kun olemme historiallisen suurten lisäbudjettien äärellä, niin voisimme myös parlamentaarisesti olla niihin vaikuttamassa. Nämä velathan periytyvät kuitenkin tuleville hallituksille.

Ylös