Sdp kiri Ps:n rinnalle Ylen kannatusmittauksessa – ”Tiukat rajoitustoimet helpompi niellä punavihreältä hallitukselta kuin kokoomuksen tai perussuomalaisten johtamalta”, tutkija arvioi

9.4.2020 klo 08:44 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeripuolue SDP:n on kirinyt Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa pitkään gallupkuninkaana paistatelleen perusssuomalaisten rinnalle.

Sdp:n kannatus nousi kuukaudessa kolme prosenttiyksikköä ylöspäin. Nyt pääministeripuolueen kannatus on 19,6 prosenttia.

Lähes vuoden ajan ykköspaikkaa kannatusmittauksissa pitänyt perussuomalaiset jatkaa kuitenkin kannatusmittauksen kärkipuolueena 20 prosentin kannatukselta. Kannatuksesta kuitenkin suli 2,4 prosenttiyksikköä kuukaudessa.

– Demarijohtoinen hallitus tekee nyt hyvin oppositiomyönteistä politiikkaa

SDP:n nopean nousun syy löytynee poliittisesta tilanteesta.

Politiiikan tutkija Hanna Wass arvioi Ylen Aamu-TV-lähetyksessä, että tiukat rajoitustoimet  koronakriisin aikana on ollut helpompi niellä punavihreältä hallitukselta kuin vaikkapa kokoomuksen tai perussuomalaisten johtamalta hallitukselta.

– Demarijohtoinen hallitus tekee nyt hyvin oppositiomyönteistä politiikkaa, Wass arvioi.

Tilanne voi kuitenkin kääntyä, kun lasku koronakriisistä tulee maksettavaksi.

Muista hallituspuolueista keskustan (12,4) ja RKP:n (4,1) kannatukset ovat pysyneet aiemmalla tasolla, vasemmistoliiton (7,9) hieman noussut ja vihreiden (12,0)  puolestaan laskenut.

Oppositiossa kokoomuksen (17,6) ja Liike Nytin (1,3) kannatukset ovat laskeneet joitan kymmenyksiä.

Kristillisdemokraattien kannatus on sen sijaan kasvanut prosenttiyksiköllä 3,9 prosenttiin.

Ylös