Pääsiäisyön ortodoksinen jumalanpalvelus ja ristisaatto kodeissa: ”Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!”

11.4.2020 klo 08:41 Elämäntapa Merja Eräpolku

Kristuksen ylösnousemusjuhla, pääsiäinen, on ortodoksisen kirkkovuoden tärkein juhla. Koronakriisin vuoksi pääsiäisyön jumalanpalvelukset ja ristisaatot toimitetaan kokonaisuudessaan sisätiloissa ilman kirkkokansaa, mutta kirkko tulee koteihin television ja verkkolähetysten kautta.

Pääsiäisyön jumalanpalveluksiin osallistuminen on usein yksi vuoden kohokohdista jopa muuten passiivisille ortodoksikirkon jäsenille.

– Tänä keväänä tätä juhlien juhlaa vietetään ilman mahdollisuutta kokoontua yhteen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pääsiäinen olisi peruttu. Kun ihmiset eivät voi tulla kirkkoon, kodit muutetaan kirkoiksi, kerrotaan Ortodoksisen kirkon tiedotteessa.

Pääsiäisyön jumalanpalvelus alkaa pyhäköissä puoliyöpalveluksella kello 23.30. Kuten muutkin jumalanpalvelukset poikkeustilan aikana, tämäkin palvelus toimitetaan kaikkialla suljetuin ovin, ilman kirkkokansaa.

Verkkolähetysten lisäksi ortodoksista pääsiäisyön jumalanpalvelusta voi seurata Yleisradion kanavilta. Yle TV 1 lähettää lauantaina 11.4. klo 23.55 uusintana Uspenskin katedraalissa vuonna 2018 kuvatun pääsiäisyön palveluksen, jonka toimittaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Radiossa palvelus lähetetään Yle Radio 1 -kanavalla.

Ortodoksisessa kirkossa pääsiäisaika kestää 40 päivää.

– Tänä vuonna juhla tulee kuitenkin koteihin aivan uudella tavalla. Verkkolähetysten lisäksi kirkon jäsenistöä rohkaistaan toimittamaan suuren viikon ehtoopalveluksia ja pääsiäishetkipalveluksia itse. Materiaalit näitä varten sijoitetaan kirkon sivuille. Uspenskin katedraalin verkkolähetykset, ortodoksinen kirkko tiedottaa.

Ylös