Luovuus ja lähimmäisenrakkaus herännyt kukkimaan koronakriisin keskellä

27.3.2020 klo 08:18 Elämäntapa Merja Eräpolku

Koronapandemia on ympäri maailmaa paitsi lamaannuttanut ja vienyt karanteeniin, mutta myös herättänyt välittämiseen ja yhteisöllisyyteen – luovuutta säästelemättä. Sosiaalisessa mediassa kiertää hulvattomia videoita, joissa kuvataan karanteenielämään keksittyjä iloja.

Vessapaperien ylimitoitettu hamstraaminen sai suomalaiset vitsailemaan aiheesta ahkerasti etenkin somessa. Vessapaperigate innoitti myös pienen leipomoketjun tuotekehittelyyn.

– Halusimme tuoda arkeen hieman maukkaamman rullan, twistattuna huumorilla. Rönttösrouvasta saatavilla passionmoussea sisään kätkeviä wc-paperirullakakkuja. Riittoisuus on mitoitettu 8 henkilölle ja hintakin pyöräytetty kohdilleen, 49€/rll. #SupportYourLocal, leipomon Fb-sivulla mainostettiin viime viikolla.

Idea syntyi, kun yhdeksän ihmistä työllistävän leipomon kaikki seuraavan viikonlopun kakkutilaukset oli peruttu.

– Meillä on hauska tiimi, jolla on pilkettä silmäkulmassa ja paljon naurua. Siinä viestitellessä kehkeytyi idea vessapaperirullakakusta. Haluamme levittää iloa ihmisille, kertoo yrittäjä Saana Lampinen kertoi Iltalehdelle antamassaan haastattelussa 19.3.

Eristäytyminen koteihin on innostanut myös monia kotileipureita. Esimerkiksi Maanselän perheessä sokerimassalla päällystettyjen kakkujen tekemisestä innostunut Tina-äiti ilahdutti perhettään koronaviruskakulla.

– Koronakakku tuhottiin. Kylläpä maistui, kehaisi twitterissä vaimonsa leipomistaidoista ylpeä Asmo Maanselkä ja haastoi samalla muita mukaan koronakukkuhaasteeseen.

Virussodan keskellä elävät italialaiset ovat yrittäneet piristää toisiaan laulamalla yhdessä parvekkeillaan. Parvekkeilta on kuultu myös konsertteja.

Kiinan Wuhanissa eristyksissä olevat naapurit tukivat toisiaan huutamalla ikkunoista rohkaisevia lauseita. Korona-ahdingossa olevat espanjalaiset ovat iltaisin taputtaneet parvekkeiltaan terveydenhuollon ja pelastustoimen työntekijöille. Samaa ideaa on haluttu tuoda myös meille.

Suomi taputtaa hoitohenkilökunnalle ja muille arjen sankareille -tapahtumaan on ilmoittautunut Fb:ssä jo tuhansia.

– Hinaa siis iltaisin kello 20.00 peppusi parvekkeelle tai avaa ikkuna: taputa, hurraa tai kannusta omalla tyylilläsi Suomessa ahkeroiville arjen sankareille: kaikille niille ihmisille, jotka mahdollistavat koronakriisistä selviämisen. Tapahtuma toistuu myös lauantain jälkeen joka ilta klo 20, nettikutsussa sanotaan.

Suomalaiset ovat viime päivinä havahtuneet toistensa auttamiseen ja uudenlaiseen yhteisöllisyyteen. Kerrostalojen rappukäytäviin on ilmestynyt lappuja, joissa on tarjottu esimerkiksi asiointiapua. Aiemmin tuntematon naapuri on voinut tulla tutuksi, jolloin myös usein korkealla oleva kynnys pyytää apua laskee.

Niin paikalliset Facebook-ryhmät kuin useat mediat ovat rohkaisseet luovuuteen välittämisessä ja avun tarjoamisessa. Helsingin Sanomat on uutisoinut päivittäin viruksen aiheuttamia positiivisia ilmiöitä meiltä ja maailmalta.

HS:n aloittama Suomi auttaa -kampanja on saanut lukijat kertomaan lukuisista tavoista, joilla toisten elämää voi lähiaikoina helpottaa. Lehden avaaman linkin kautta ilmoittautui nopeasti lähemmäs tuhat ihmistä tarjoamaan apuaan. He ovat valmiita antamaan keskusteluseuraa niille, jotka sitä kaipaavat.

Lukijoita pyydettiin myös kertomaan keinoista, joilla etenkin riskiryhmien tai muuten hankalassa asemassa olevien ihmisten arkea voisi helpottaa.

Nykyajan digitaaliset yhteydet ovat iso apu: netti­yhteyden välityksellä on hoidettu etäkokouksia mutta myös tarjottu kulttuurielämyksiä, jumppatuokioita ja keskusteluja-apua.

– Onneksi tuli se älypuhelin hankittua ja käyttöä lastenlasten kanssa opeteltua, kiittelee eläkeläinen, jolla kynnys esimerkiksi whatsupin käyttöön oli aluksi korkea.

Ylös