– Huoltovarmuuskeskuksen sähläily ei voi toistua ja valtion kärsimät taloudelliset tappiot on vastuutettava, Sari Essayah vaatii

14.4.2020 klo 19:55 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi ministeriltä suojahankintoihin liittyvistä epäselvyyksistä, joita Huoltovarmuuskeskuksessa on esiintynyt.

Hän vaatii asiasta perinpohjaista selvitystä ja valtion kärsimien tappioiden vastuuttamista.

Hallituksen toisessa lisätalousarviossa on nostettu huomattavasti suojavarusteitten hankintaan tarkoitettua määrärahaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kuitenkin muistutti, että 600 miljoonan määrärahalisäystä suojavarusteiden hankintaan varjostaa pääsiäispyhien aikana julki tullut Huoltovarmuuskeskuksen sähläily.

– Tämän tyyppinen toiminta ei varmasti kenenkään meidän mielestä voi toistua. Onkin nyt elintärkeää, että terveydenhuolto saa nämä tarvitsemansa suojavarusteet, ja tämä tapahtuma on ehdottomasti perinpohjaisesti selvitettävä, ja myös valtion mahdollisesti kärsimät taloudelliset tappiot on vastuutettava, Essayah vaati.

Millä tavalla valtio varautuu siihen, että vastaavan tyyppisiä tilanteita ei enää pääse syntymään, Essayah kysyy

Hän myös kysyi hallitukselta, millä tavalla valtio varautuu siihen, että vastaavan tyyppisiä tilanteita ei enää pääse syntymään.

Essayah’n kysymyksiin vastannut työministeri Tuula Haatainen kertoi, että huoli on yhteinen.

– Kun asia tuli esiin julkisuudessa torstaina, jolloin itsekin sain tietää näistä epäselvyyksistä, niin välittömästi pyysin, että Huoltovarmuuskeskuksen hallitus tekee selvityksen asiasta, mitä on tapahtunut, ja myös tuo sen selvityksen työ- ja elinkeinoministeriölle.

Seuraavana päivänä, eli viime perjantaina, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Luoneva jätti ministeriöön eroanomuksen, jonka Haatainen hyväksyi. Sen jälkeen hän nimitti Huoltovarmuuskeskuksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehen, johtaja Janne Känkäsen.

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus parasta aikaa kokoontuu ja käy läpi nyt sitä, mitä näinä päivinä on selvityksen kautta saatu aikaiseksi, ja tämä selvitys tuodaan työ- ja elinkeinoministeriölle.

– Siitä on pidettävä huolta, että kaikessa siinä toiminnassa, mitä valtionalaisissa laitoksissa tehdään, noudatetaan olemassa olevia toimintasääntöjä ja ohjeita ja niiden mukaisesti myös toimitaan, ja tähän haluan vastauksen.

– Mitä tulee näihin yksityiskohtiin ja näihin kauppoihin, ministerinä en voi niihin tietenkään tässä tilanteessa vastata. Odotan tätä selvitystä, joka sieltä on nyt tulossa. Sen tiedän, että kaksi henkilöä on pistetty nyt syrjään näiden selvitysten ajaksi, Haatainen kertoi eduskunnalle.

Ylös