Päivi Räsäsen mielestä olisi reilua maksaa koronapotilaita hoitaville palkanlisää ja välttää riskiryhmiin kuuluvien hoitajien altistamista

6.4.2020 klo 18:15 Eduskunta Samuli Rissanen

Päivi Räsänen muistuttaa, että Suomessa lähestytään epidemiahuippua, ja todennäköisesti valmiuslain nojalla säädettäviä valmiuksia joudutaan laajastikin käyttämään terveydenhuollossa.

Hän kertoo olevansa kuitenkin huolissaan riskiryhmiin kuuluvien sairaanhoitajien asemasta.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan valmiuslain tuomiin velvoitteisiin liittyy hyvin paljon huolia esimerkiksi terveydenhuollon kentässä.

–Olen saanut runsaasti yhteydenottoja riskiryhmiin kuuluvilta terveydenhuollon työntekijöiltä, jotka ovat kyselleet tästä, Räsänen kertoo.

Esimerkiksi riskiryhmiin kuuluva sairaanhoitaja otti Räsäseen yhteyttä ja kertoi, että hänet aiotaan asettaa nimenomaan tehohoitoon hoitamaan koronapotilaita. Räsänen kysyykin, että millä tavalla hallitus ohjeistaa sitä, että riskiryhmiin kuuluvia terveydenhuollon työntekijöitä ei kuitenkaan altistettaisi tarpeettomasti vaaroille.

– Iän myötä riskit kasvavat ja tiettyjen sairauksien myötä riskit vakaviin koronataudin muotoihin kasvavat ja myös erityisesti miehet saavat näitä vakavia taudin muotoja

– Iän myötä riskit kasvavat ja tiettyjen sairauksien myötä riskit vakaviin koronataudin muotoihin kasvavat ja myös erityisesti miehet saavat näitä vakavia taudin muotoja.

Varsinkin tehohoitoon joutuneista potilaista peräti 70 prosenttia on miehiä, Räsänen kertoo.

– Jostain syystä naisilla puolustuskyky koronaa vastaan toimii paremmin. Sen vuoksi meidän tulisi suojata erityisesti riskiryhmiin kuuluvia iäkkäämpiä miehiä näissä kriittisissä ammateissa, hän sanoo.

Räsäsen mielestä olisi reilua, että niille henkilöille, jotka joutuvat vaarallista työtä tekemään nimenomaan koronapotilaiden kanssa, pitäisi maksaa vaarallisen työn lisää.

Hän muistuttaa myös suojavarusteista, jotka ovat nyt erityisen tarpeellisia niille henkilöille, jotka työskentelevät koronapotilaiden kanssa.

– Tosiasia on se, että edelleen on runsaasti pulaa suojavarusteista, varsinkin yksityissektorilla, sosiaalihuollossa, vanhusten ja kehitysvammaisten hoitolaitoksissa.

Ylös