”Eikö koronakriisin alkuvaiheen kömmähdyksistä opittu mitään?” – Sari Tanus pitää Uudenmaan rajojen avaamista uutena isona virheenä

15.4.2020 klo 22:46 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanus pettyi pahasti hallituksen tämänpäiväiseen päätökseen lopettaa Uudenmaan eristys.

Samaan aikaan Tanuksen omassa tuttavapiirissä tapahtunut koronakuolema muistutti kipeästi tilanteen vakavuudesta.

– Olin toivonut, että epidemian nujertamiseen olisi tartuttu kuin ”härkää sarvista”, mutta nyt tehtyä työtä ja saavutettuja tuloksia vesitetään ja nostetaan lisähaasteita jatkoon, hallituksen päätökseen pettynyt Sari Tanus sanoo.

En lainkaan ymmärrä tulkintaa, etteivätkö oikeudelliset perusteet Uudenmaan eristyksen jatkamiselle edelleenkin toteudu

Perustuslakivaliokunnassa valmiuslakia ja Uudenmaan eristämistä pohtinut Tanus ei lainkaan ymmärrä tulkintaa, etteivätkö oikeudelliset perusteet Uudenmaan eristyksen jatkamiselle edelleenkin toteudu.

– Ne toteutuvat, kun huomioidaan todellinen tilannekuva ja annetaan sille oikea painoarvo välttämättömyyttä ja oikeasuhtaisuutta arvioitaessa.

Tanus muistuttaa, että yhä kaksikolmasosaa kaikista tartunnoista on Uudellamaalla ja maakunta on säilynyt epidemian keskuksena Suomessa.

Tehdyn vasta-ainetutkimuksen perusteella THL:n tutkijan arvion mukaan HUS:n alueella koronavirustartunnan saaneita voi olla monikymmenkertainen määrä valmistettuihin tapauksiin verrattuna. THL:n lausunnon mukaan jopa 5-10 prosenttia Uudenmaan asukkaista eli 85 000 – 170 000 ihmistä on saanut koronavirustartunnan.

Henkilöiden lukumääriä verrattaessa on Tanuksen mukaan lisäksi huomioitava, että todettuja tartunnan saaneita on Uudellamaalla nyt kolme kertaa enemmän kuin eristyksen alussa.

– Näiden lukujen rinnalla seuraavaksi suurimmilla koronatapausten ilmaantuvuusalueilla todettujen tartuntojen määrät, Länsi-Pohjassa 58 ja Kainuussa 42, vaikuttavat todella pieniltä.      Ero Uudenmaan ja muun maan välillä on siis edelleen todella merkittävä, Tanus huomauttaa.

Hän uskoo, että Uudenmaan eristyksen purkamisella annetaan vauhtia epidemian nopeammalle leviämiselle muualle Suomeen, jolloin myös riski tehohoitokapasiteetin riittävyydestä kohoaa.

– Ihmiset ovat vähentäneet liikkumista, mutta pääministeri Marinin kehotus pysyä kotipaikkakunnilla Uudenmaan rajan avaamisesta huolimatta tuskin toteutuu. Toivoa tietysti aina sopii.

– Toteamus, että tehohoitokapasiteetti todennäköisesti riittää, on tässä tilanteessa Uudenmaan eristyksen purkamisen yhtenä perusteena varsin ontuva, Tanus arvioi.

Hän kertoo myös saaneensa tiedon tuttavansa menehtymisestä koronaan.

– Viikon lievä oireilu, sitten tilanteen nopea romahtaminen ja vajaan kolmen viikon taistelu hengityskoneessa tehohoidossa, jossa henkilökunta teki parhaansa. Tays joutui valitettavasti kirjaamaan toisen kuolonuhrista, Tanus kertoo.

Hän lähettää osanottonsa kaikille koronan vuoksi läheisensä menettäneille.

Ylös