– Olen pettynyt, että Marinin hallitus ei antanut suositusta kasvomaskien käytöstä purkaessaan Uudenmaan eristyksen, Päivi Räsänen sanoo

15.4.2020 klo 14:47 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsäsen mielestä hallituksen olisi pitänyt kytkeä maskisuositus Uudenmaan rajan avaamiseen.

– Olen pettynyt, että Marinin hallitus ei antanut suositusta kasvomaskien käytöstä purkaessaan Uudenmaan eristyksen oikeudellisin perustein, Päivi Räsänen sanoo.

Hallitus ilmoitti aiemmin tänään purkavansa Uudenmaan maakuntaa koskevan sulun välittömästi.

– Pääministeri perusteli tätä sillä, että suositusten antaminen on terveydenhuollon viranomaisten tehtävä. Hallitus on kuitenkin antanut muitakin suosituksia liittyen vapaa-ajan matkustamiseen tai lasten etäopetukseen terveydellisin perustein.

– Hallituksen suositusta ja omaa esimerkkiä tarvittaisiin, jotta kansalaisten kankaisten kasvomaskien käyttö julkisilla paikoilla olisi riittävän laajaa vähentämään tartuntoja, Räsänen sanoo.

Maskit katukuvassa olisivat Räsäsen mielestä myös konkreettinen muistutus poikkeusoloista ja turvaväleistä

Maskit katukuvassa olisivat Räsäsen mielestä myös konkreettinen muistutus poikkeusoloista ja turvaväleistä.

– Jos maskeja suositellaan vain niille, jotka epäilevät itsellään koronainfektiota tai -altistusta, niitä eivät muut leimaantumisen pelossa käytä. Yhä useammat valtiot ovat säätäneet joko maskipakkoja tai antaneet niistä vahvoja suosituksia Aasian maiden kokemuksia seuraten.

Räsäsen mukaan on ensijaisesti tärkeää, että kirurgiset kasvomaskit ja hengityssuojaimet riittävät terveydenhuollon ammattilaisille ja muille työnsä puolesta niistä tarvitseville.

Kasvomaskeja voi kuitenkin kankaasta valmistaa helposti itsekin tai tarvittaessa käyttää niiden tilalla taiteltua huivia suun ja nenän edessä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n aiempi epäilevä kanta kasvomaskisuosituksiin johtui Räsäsen mukaan siitä, että kasvomaskien pelättiin loppuvan treveydehuollossa. WHO on kuitenkin muuttanut hiljattain kantaansa nostaen esiin kotitekoisten maskien suojaavan vaikutuksen, sillä tartunnan voi saada oireettoman koronaviruksen kantajan hengitysilmasta.

– Kasvomaskien laaja käyttö antaa suojaa tartuttamiselta, periaatteella: sinä suojaat minua ja minä suojaan sinua. Jos maskit suojaavat kotihoidettavaa vanhusta tai sairaalapotilasta, miksi ne eivät suojaisi myös julkisilla paikoilla liikkuvia, Räsänen huomauttaa.

Kasvomaskien käyttöön pitäisi hänen mukaansa totuttautua, jotta voidaan varautua yhteiskuntaa lamauttavien rajoitteiden purkamiseen ja todennäköiseen toiseen korona-aaltoon.

Suojavälineet, laajat testaukset sekä jäljitysmekanismi ovat tässä avainasemassa.

– Vaikka Suomesta totaalisella lockdownilla saataisiin kitkettyä koronavirus kokonaan, niin rajojen auettua milloin vain voisi rantautua uusia tartuntapesäkkeitä, esimerkiksi Ruotsista tai mistä muusta maasta tahansa. Siksi tulee olla jatkuva valmius suojaukseen, testaukseen, jäljitykseen ja karanteenikäytäntöihin.

Ylös