– Miksi hallitus ajaa nyt sukupuolineutraaliin ideologiaan perustuvaa henkilötunnushanketta, joka aiheuttaisi miljardiluokan kustannukset, Päivi Räsänen kysyy

17.4.2020 klo 15:11 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen vaatii, että hallituksen pitää kuopata sukupuolineutraaliin ideologiaan perustuva kallis henkilötunnushanke.

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on esittänyt, että Suomessa otettaisiin käyttöön henkilötunnus, josta ei enää kävisi ilmi henkilön ikä, syntymäaika, sukupuoli tai muuta henkilöön liittyvää tietoa.

Uudistamishanketta on perusteltu sillä, että nykyisestä henkilötunnuksesta ilmenevät tarpeettomasti syntymäaika ja sukupuoli.

Lääketieteen ja biologian kannalta katsottuna henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuus on keskeinen tekijä ihmisen tunnistamisessa

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen pitää väitettä erikoisena.

– Miten syntymäaika ja sukupuoli olisivat tarpeettomia, kun tarkoituksena on ihmisen tunnistaminen ja yksilöiminen. Suomen lainsäädäntö ei tunne muita sukupuolia kuin kaksi, naisen ja miehen. Lääketieteen ja biologian kannalta katsottuna henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuus on keskeinen tekijä ihmisen tunnistamisessa, hän sanoo.

Henkilötunnus on merkitty moniin kansalaisten asiakirjoihin kuten passeihin ja ajokortteihin, jotka menisivät uusiksi. Tietojärjestelmät pitäisi muokata vastaamaan uudistusta.

Räsäsen mielestä myös uudistuksen ajoitus on huonoin mahdollinen. Hän pitää ristiriitaisena toimintaa, jossa pyritään pelastamaan yrityksiä korona-viruksen talousvaikutuksilta ja samanaikaisesti luoda uusia valtavan kokoisia menoeriä.

– Miksi hallitus ajaa koronakriisin keskellä henkilötunnuksen uudistusta, joka aiheuttaisi miljardiluokan kustannukset sekä julkiselle että yksityiselle sektorille? On väärin luoda uusia menoeriä yrityksille, jotka käyvät henkiinjäämiskamppailua nykyisessä talousahdingossa.

– Jättimäinen hanke johtaisi varmasti myös vaikeuksiin tietojenkäsittelyssä ja niissä rekistereissä, joissa nykyisiä henkilötunnuksia on käytetty. Todennäköisesti edessä olisi myös tietoturvaongelmia, Räsänen huomauttaa.

Räsänen pitää Marinin hallituksen sukupuolineutraalia henkilötunnushanketta puhtaasti ideologisena. Hän on jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Ylös