”Karkkirahat eivät riitä, tarvitaan nopeita toimia” – kansanedustaja ja sosiaalineuvos Antero Laukkanen vaatii ruoka-apujärjestöille lisätukea

21.4.2020 klo 13:56 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja, sosiaalineuvos ja ruoka-avun ammattilainen Antero Laukkanen vaatii hallitukselta nopeita tukitoimia ruoka-apujärjestöille.

– ”Karkkirahat” eivät riitä, hän sanoo.

Ruoka-apujärjestöjen toimintaan tarvitaan lisää tukea koronaviruksen aiheuttaman taloudellisen kriisin vuoksi.

Kansanedustaja Antero Laukkanen arvioi, että ruoka-aputoiminnan ylläpitämiseksi tarvitaan noin  2 miljoonaa euron lisärahoitusta, jotta järjestöt kykenevät jakamaan noin puolella lisääntyneen kysynnän.

Lapsiperheitä ja uusia ruoan hakijoita on tullut merkittävästi lisää, sillä ruoka-avun tarve on lisääntynyt voimakkaasti.

Esimerkiksi lapsiperheitä ja uusia ruoan hakijoita on tullut merkittävästi lisää, sillä ruoka-avun tarve on lisääntynyt voimakkaasti.

Valtion tämän vuoden talousarvioon on varattu 1,2 miljoonaa euroa ruoka-apua antavien järjestöjen tukemiseen. Sosiaali- ja terveysministeriö avasi tämän avustuksen haun huhtikuun alussa, joka päättyi jo.

Lyhyestä hakuajasta huolimatta hakemuksia tulee enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kokonaishakupaketissa on mukana 281 kuntaa ja noin 450 jakopistettä. Ruokaa jaetaan 17,6 miljoonaa kiloa ja hakijoita on 450 000 (arviolta yli 200 000 eri ihmistä).

– Kun nykyinen 1,2 miljoonan määrärahaa jaetaan 17 maakunnan alueelle, puhutaan maakuntaa kohden keskimäärin noin 66 000 eurosta. Tämä kun jaetaan järjestöille, niin suuria summia ei ole luvassa kellekään.

– Nyt ollaan sisäministeri Ohisalon mainitsemissa ”karkkirahassa”, josta hän puhui taannoin, Laukkanen havainnoi.

STM edellytti, että kaikki rahaa hakevat tulee olla mukana ruoka-apu.fi -järjestelmässä, jossa on mukana 300 järjestöä. Sininauhaliitto myös informoi aktiivisesti, samoin Samaria ry, jolle tuli 108 järjestön hakemukset.

Samaria ry:n kautta hakijoissa on suurimpina toimijoina Hurstin apu, Pelastusarmeijan säätiö ja ViaDia ry järjestöineen. Pelkästään nämä järjestöt hakivat pelkästään Samaria ry:n kautta tukea 2,6 miljoonaa euroa. Lisäksi hakijoissa on esimerkiksi SPR:n ja työttömien yhdistyksiä, joiden taloustilanne on myös vaikea.

Hakemuksissa paistaa Laukkasen mukaan koronakriisin aiheuttamat lisäkustannukset sekä tiukentunut talous, kun muun muassa kuntouttavan työtoiminnan ohjauksen tulot ovat kadonneet, eivätkä esimerkiksi kirpparit ja muut työpajat toimi.

– Hallitus, nyt ei ole aikaa hukattavaksi. Lisäsumma ruokajaon mahdollistamiseksi lukuisten eri toimijoiden kautta tarvitaan nyt.

Ylös