– Tämä on kädenojennus yrityksille, Sari Essayah sanoo – KD ja kokoomus eivät pidä hallituksen esittämää korkohelpotusta riittävänä vaan laskisivat viivästyskoron nollaan

17.4.2020 klo 10:25 Eduskunta Samuli Rissanen

Kokoomus ja kristillisdemokraatit laskisivat veronmaksun viivästyskoron nollaan koronakriisin vuoksi.
– Tämä olisi kädenojennus nyt vaikeuksissa oleville yrityksille, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraatit ja kokoomus eivät pidä hallituksen esittämää korkohelpotusta riittävänä joustona vaan ovat jättäneet asiasta vastalauseen.

Hallituksen esityksessä viivästys- ja viivekorko alennettaisiin väliaikaisesti seitsemästä prosentista neljään prosenttiin.

Alennettu korko laskettaisiin koronakriisin alun jälkeen eli 1.3. tai sen jälkeen erääntyville veroille ja maksuille, joita koskeva hakemus on tehty viimeistään 31.8.2020.

– Yritysten tukeminen on ennen kaikkea tärkein signaali, ja siksi haluamme esittää tällä hetkellä nollakorkoisen viitekoron tasoa.

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kansanedustajat päätyivät esittämään sitä, että ajanjaksolta, jolloin maksamista lykätään, perittäisiin ainoastaan viitekorko, joka on tällä hetkellä nolla prosenttia.

– Ja kun katsotaan, mitä kansainvälisesti yritysten tilanteen helpottamiseksi on tehty, niin huomataan se, että koron perimisestä on luovuttu määräaikaisesti kokonaan muun muassa Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Sveitsissä, Kreikassa ja Kyproksella, ja Ruotsissakin asiaa on pohdittu, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo.

Valtiovarainministeriön selvityksestä ei hänen mukaansa käynyt ilmi, miksi juuri 4 prosenttia olisi se erityisen hyvä koron määrä.

– Yritysten tukeminen on ennen kaikkea tärkein signaali, ja siksi haluamme esittää tällä hetkellä nollakorkoisen viitekoron tasoa. Toki tässä on huomioitava se, paljonko näitä lykkäyksiä ylipäätään nyt haetaan, mikä on sitten tämä ikään kuin saamatta jäävä korkotaso, Essayah arvioi.

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien vastalause on Essayah’n mukaan selkeä.

– Se on kaikille sama, ja tämä olisi kädenojennus nyt vaikeuksissa oleville yrityksille riippumatta siitä, millä toimialalla ne toimivat ja mistä taustasta ne tulevat.

Essayah toivoo, että Verohallinnossa byrokratia olisi nyt hyvin alhaalla.

– Että olisi mahdollisuus suurin piirtein puhelinsoitolla saada tämä asia järjestymään, hän esittää.

Ylös