– Syksyllä saamme katsella tyhjiä hyllyjä ainakin kotimaisten tuotteiden osalta, Peter Östman ennakoi

28.4.2020 klo 11:22 Politiikka Samuli Rissanen

– Maataloutemme omavaraisuuden taso on paljastunut vielä pelättyä heikommaksi, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman arvioi.

– Olen erittäin huolissani puutarhojemme tulevaisuudesta. Ymmärrän hyvin myös maatilojen näkökulman: tutut ulkomaalaiset työntekijät ovat motivoituneita ja osaavia ja olleet samoilla tiloilla joka kesä monta vuotta, Peter Östman sanoo.

Työvoiman saanti on monella tilalla täysin auki, joten tiloilla kylvetään normaalia vähemmän. Siksi myös satoa on tulossa vähemmän

Sadonkorjuun osalta työvoiman saanti on monella tilalla täysin auki, joten tiloilla kylvetään normaalia vähemmän. Siksi myös satoa on tulossa vähemmän.

– Tilanne osoittaa sen, että ruoantuotantomme omavaraisuus kriisitilanteessa on kyseenalainen myös kotimaisen työvoiman osalta. Syksyllä saamme katsella tyhjiä hyllyjä kaupoissa ainakin kotimaisten tuotteiden osalta, Östman ennakoi.

Viikonloppuna uutisoitiin, että Ukraina ei päästä enempää Suomeen tulossa olleita kausityöntekijöitä poistumaan maasta. Ainoastaan yksi ukrainalaisia kausityöntekijöitä kuljettanut lento ehti saapua Suomeen torstaina.

Osa maatiloista on saanut vain murto-osan kaipaamastaan työvoimasta ja kotimaisen työvoiman rekrytointi kylvötöihin on osoittautunut paikoin haasteelliseksi.

Hänen mukaansa nyt on opittava uudelleen arvostamaan kaikenlaista työtä. Huoltovarmuuden kannalta tärkeiden maatalouden kausitöiden varmistaminen on myös osa kokonaismaanpuolustuksellista varautumista.

– Voisiko viime kädessä jopa varusmiehiä määrätä sadonkorjuutöihin puutarhoille, tai vähintään kouluttaa erilaisiin maatalouden tehtäviin tulevan varalle, Östman pohtii.

Ylös