Hallitus: Kokoontumisrajoitusta lievennetään ja ravintolat aukeavat kesäkuun alussa

4.5.2020 klo 20:05 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus purkaa ja lieventää joitakin asettamiaan koronarajoituksia. Ravintolat aukeavat kesäkuun alussa ja samalla kokoontumisrajoitusta lievennetään 10 henkilöstä 50 henkilöön.

– Koska epidemian hillitsemisessä on onnistuttu hyvin, on nyt mahdollista siirtyä hybridistrategiaan: testaa, jäljitä, eristä. Hallituksen tavoite on edelleen suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, pääministeri Sanna Marin kertoi hetki sitten hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Marinin mainitseman hybridistrategian avulla epidemiaa pyritään hillitsemään niin, että se haittaisi mahdollisimman vähän ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja perusoikeuksien toteutumista.

Hallitus siirtyy samalla laajamittaisista rajoitustoimista aiempaa kohdennetumpiin toimenpiteisiin ja tartuntatautilain, valmiuslain ja mahdollisten muiden säädösten mukaiseen tehostettuun epidemian hallintaan.

Esimerkiksi ravintoloita avataan kesäkuun alusta alkaen, mutta varotoimenpiteitä tehdään.

Niin ikään kesäkuusta lähtien kokoontumisrajoitusta lievennetään 10 henkilöstä 50 henkilöön. Rajoitus on voimassa toistaiseksi.

Urheilukilpailut ja sarjat voidaan käynnistää erityisjärjestelyin kesäkuun alussa.

Meidän on hyvä ymmärtää, että olemme siirtymässä kohti uutta normaalia, jossa potentiaalisesti kahden metrin turvavälit ovat arkea

Etätyösuositus on sen sijaan edelleen voimassa. Samoin suositus yli 70-vuotiaiden vierailujen välttämiseksi.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan sisärajavalvonta jatkuu maarajoilla, satamissa ja lentokentillä. Ulkorajavalvontaa jatketaan torstaina kuukaudella eteenpäin.

– Maahan saapuvien tulee edelleen noudattaa karanteeninomaisia olosuhteita. Edelleen suosittelemme voimakkaasti olemaan matkustamatta ulkomaille, Ohisalo sanoi.

Sekä pääministeri Sanna Marin että hallituksen muut tiedotustilaisuudessa läsnäolleet puoluejohtajat ja ministeri painottivat, että poikkeusolot Suomessa jatkuvat edelleen, ja hallitus on päättänyt myös jatkaa tiettyjen valmiuslain pykälien soveltamista.

– Virus on edelleen keskuudessamme. Vaikka rajoituksia puretaan, fyysistä etäisyyttä on edelleen hyvä pitää. Meidän on hyvä ymmärtää, että olemme siirtymässä kohti uutta normaalia, jossa potentiaalisesti kahden metrin turvavälit ovat arkea, Ohisalo muistutti.

Ylös