”Maskit eivät ole rakettitiedettä, käytön hankaluutta on liioiteltu” – Päivi Räsänen toivoo hallitukselta pikaisesti suositusta kasvomaskin käytöstä

5.5.2020 klo 15:24 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsäsen mukaan suositus kasvomaskin käytöstä nopeuttaisi yhteiskunnan avautumista ja ikäihmisten pääsyä osallistumaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mielestä suojamaskien käytön vaikeutta on liioiteltu. Kangasmaskien tai suojaavien huivien valmistuksesta ja niiden käytöstä löytyy hänen mukaansa jo nyt paljon ohjeistusta.

– Jos kotihoitajien kankaiset kasvomaskit tai huivit riittävät vanhusten suojaksi, miksi ne eivät suojaisi myös muissa sosiaalisissa tilanteissa,

Räsäsen mukaan maskit eivät ole rakettitiedettä.

– Jos kotihoitajien kankaiset kasvomaskit tai huivit riittävät vanhusten suojaksi, miksi ne eivät suojaisi myös muissa sosiaalisissa tilanteissa, hän sanoo.

Koronarajoituksia asteittain höllentävä pääministerin Sanna Marinin hallitus kertoi eilen tekevänsä selvityksen suojamaskien käytöstä. Räsänen toivoo, että selvitys ja sen pohjalta annettava suositus tehtäisiin nopeasti, sillä asiasta löytyy helposti ja nopeasti kansainvälisiä tutkimuksia sekä kokemuksia useista maista.

Räsänen muistuittaa, että maskien laaja käyttö vähentää virustartuntoja suojaamalla lähellä liikkuvia oireettomilta kantajilta.  Puhuessa, yskiessä tai aivastaessa suusta lentää yli suositeltujen turvavälienkin pieniä pisaroita, joista tartunnan voi saada.

Suojamaskien käyttö julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja yleisötilaisuuksissa myös nopeuttaisi yhteiskunnan avautumista ja mahdollistaisi paremmin myös ikäihmisten sekä riskiryhmiin kuuluvien sosiaalisen osallistumisen.

– Yli 70-vuotiailta on tullut runsaasti surullisia viestejä synkistä näköaloista, kun eristyssuosituksille ei ole näköpiirissä loppua. Yksinäisyys oli jo ennen korona-aikaa merkittävä ikäihmisten ongelma, mutta sen kielteiset vaikutukset uhkaavat entisestään syventyä.

– Puhelin- ja nettiyhteydet toki mahdollistavat yhteydenpitoa, mutta eivät kuitenkaan täysin korvaa kasvokkaista läheisyyttä. Riittävä suojavarustus toisi läheisillekin mahdollisuuden vierailla ikääntyneiden luona, Räsänen sanoo.

Myös kaupoissa, liikennevälineissä ja tilaisuuksissa käyminen tulisi mahdolliseksi, jos kaikki käyttäisivät maskeja.

 

Ylös