Peter Östman: ”EU:n panostettava konfliktien ennaltaehkäisyyn” – KD-eduskuntaryhmä tukee Suomen osallistumista taisteluosaston valmiusvuoroon

6.5.2020 klo 16:50 Eduskunta Kristiina Kunnas

– Taisteluosastojen myötä EU:lla on mahdollisuus nopeasti reagoida puhjenneisiin, kärjistyviin kriiseihin ja katastrofeihin, perustelee Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä. Se tukee Suomen osallistumista Saksan johtaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroon.

– Tuemme Suomen osallistumista, vahvistaa kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Peter Östman.

– Tämä edellyttää sopivaa tehtäväkenttää ja poliittista yhteisymmärrystä EU:n jäsenmaiden kesken.

Östman haluaa, että taisteluosastojen käytettävyyttä, tehokkuutta ja kykyä yhtenäiseen toimintaan parannettaisiin entisestään koulutuksella.

Östman haluaa, että taisteluosastojen käytettävyyttä, tehokkuutta ja kykyä yhtenäiseen toimintaan parannettaisiin entisestään koulutuksella.

– Tämä on tarpeen, sillä osastot ovat suorituskyvyltään keskenään hyvin erilaisia ja niiden soveltuvuus eri tehtäviin vaihtelee suuresti, Östman toteaa.

KD näkee tarpeelliseksi siirtää EU:n kriisinhallintaoperaatioiden painopistettä siviilikriisinhallintaan ja koulutukseen. Östmanin mukaan tulevina vuosina on myös kiinnitettävä huomiota yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ja kehitysyhteistyön rajapintaan ja niiden parempaan yhdistämiseen.

Östman muistuttaa, että konfliktien ennaltaehkäisy on vaikuttavampaa kuin kriiseihin puuttuminen niiden puhjettua.

– EU:n pitää lisätä toimia, jotka liittyvät ennaltaehkäisyyn ja konfliktien sekä kriisien taustalla oleviin syihin, sanoo Östman.

Koronaviruspandemia on asettanut maailman vaikean haasteen eteen.

– Kansainväliseen yhteistyöhön, kuten rokote- ja lääketutkimukseen on viimeaikaisten tapahtumien valossa entistäkin tärkeämpää panostaa. EU-pöydissä onkin syytä tiiviisti seurata tautitilanteen kehittymistä ja varautua mahdolliseen avuntarpeeseen, Östman vaatii.

 

Ylös