– Kuolevalla on oltava mahdollisuus läheisten läsnäoloon ja hengelliseen tukeen myös korona-aikana, Antero Laukkanen vaatii

8.5.2020 klo 13:04 Politiikka Samuli Rissanen

– On äärimmäisen julmaa, epäinhimillistä, moraalitonta ja väärin niin kuolevan kuin läheisten kannalta, jos kuoleva joutuu kohtaamaan viimeiset hetkensä ilman saattajaa tai lohdutuksen sanoja, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen sanoo.

Antero Laukkanen muistuttaa, että myös korona-aikana on tärkeää antaa kuolevalle mahdollisuus henkiseen ja hengellinen tukeen.

Korona-ajan hoitokäytännöissä on kuitenkin suuria vaihteluja kuolevien osalta. Ohjeiden epäselvyyden ja suojavarusteiden puutteiden vuoksi läheisten ja seurakuntien työntekijöiden vierailuja ei ole sallittu kuolevien luona, vaikka sairastava henkilö ja omaiset ovat sitä pyytäneet.

– Vierailukiellon ei tulisi estää seurakuntaa viemästä ehtoollista palvelutaloihin tai vanhusten hoitolaitoksiin sitä pyydettäessä

Laukkanen vaatii tilanteen korjaamista ja selkiyttämistä tänään hallituksen vastattavaksi jättämässään kirjallisessa kysymyksessä. Hän korostaa, että jokaisella vanhuksella on oltava mahdollisuus läheisten läsnäoloon ja halutessaan myös hengelliseen tukeen kuoleman lähestyessä.

– Vierailukiellon ei tulisi estää seurakuntaa viemästä ehtoollista palvelutaloihin tai vanhusten hoitolaitoksiin sitä pyydettäessä. Monelle hoidossa olevalle hengellisyys on ollut merkittävä osa koko elämää ja sen merkitys korostuu kuoleman lähestyessä, pastorina työskennellyt Laukkanen toteaa.

Jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hän kysyy, aikooko hallitus tarkentaa ohjeistusta vanhusten palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa, jotta läheiset ja seurakuntien työntekijät pääsevät kuolevan luo sekä varmistaa vierailijoille suojavarusteiden käytön.

Hän myös pyytää hallitusta ohjeistamaan niin, että kuolevan henkinen ja hengellinen tuki vanhusten palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa on mahdollista myös korona-aikana.

Ylös