–  Kukaan ei tällä hetkellä tiedä, kyetäänkö laumasuojaa saavuttamaan ja onko immuniteettia ja kuinka kauan. Ainoa oikea strategia on taudin nujertaminen, Päivi Räsänen sanoo

7.5.2020 klo 18:13 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen on ollut puolen tunnin ajan vastaamassa yleisön kysymyksiin suorassa live-lähetyksessä kristillisdemokraattien facebook-sivustolla.

Häneltä tiedusteltiin muun muassa KD:n koronastrategiasta.

Ensimmäistä kertaa kaikille avoimena pidetyssä KD kyselytunti-lähetyksessä Räsäseltä kysyttiin muun muassa sitä, pystyttäisiinkö seurakunnan tiloihin hajasijoittamaan koululuokkia nyt, kun koulujen ovet avataan.
–  Tarvitsemme isoja tiloja nyt. Vaikka koulujen päätösjuhlia ei järjestetä tänä vuonna, ovat seurakuntien tilat aiemmin olleet erityisesti päätösjuhlien pitopaikkoja, hän vastasi.

Räsänen muistutti myös, että suvivirren laulaminenkin on yhä sallittua eikä loukkaa uskonnonvapautta.

Räsänen pitää järkyttävänä keskustelua siitä, rajataanko korona-aikana tehohoidon ulkopuolelle vammaiset.
– Se ei saa olla kriteerinä vaan se, kuinka paljon tehohoidosta kullekin on hyötyä. Oli tärkeä, että tähän nopeasti puuttuttiin.

Tunnin kestäneessä lähetyksessä Räsänen vastasi myös kasvomaskien käyttöön liittyviin kysymyksiin.

Maskien käyttö on Räsäsen mielestä järkevää ainoastaan, jos se on laajaa.
– Meillä on korkea, kulttuurinen kynnys käyttää maskia. Mutta jos siitä annettaisiin suositus, silloin se olisi luonnollista ja suomalaisetkin siihen tottuisivat, Räsänen uskoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi kangasmaskeja voi tehdä itse ja niiden valmistamiseen on paljon ohjeita.

Maskeille voisi Räsäsen mukaan olla tarvetta erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla, jotka ovat alueina olleet koronaepidemian keskuksia Suomessa.

Hän toivoo hallitukselta suositusta maskin käytöstä.

Koulujen avaaminen huolettaa facebook-lähetystä katsovia vanhempia. Räsänen tietää, että osa vanhemmista on anonut lupaa jatkaa lastensa etäopetusta.
– Perusteluna voi silloin olla, että perheessä on joku riskiryhmään kuuluva.
– Myös monella opettajalla on huoli, altistuuko koronalle tämän parin viikon vuoksi. Kannan huolta esimerkiksi yli 60 vuotiaista opettajista, etenkin jos he kuuluvat riskiryhmiin. Toivoisin inhimillisyyttä tähän, Räsänen sanoi.

Katsojat huomauttavat, että kahden metrin turvaväli on pitkä, ja sen pitäminen rajoitusten purkamisen yhteydessä on haasteellista.

Räsänen sanoo kuitenkin, että yskösten ja aivastusten yhteydessä pisaroita leviää vielä paljon kauemmas.
– Mutta se on hyvä ohje, että aina kun pystytään, turvaväli pidetään.

Räsäselta kysytään myös, onko kristillisdemokraateilla hallituksesta poikkeava koronapolitiikka. Räsäsen mukaan koko eduskunta on ollut koronakriisissä yksituumainen ja esitykset ovat menneet yksimielisinä eteenpäin.
KD:n omat kriittiset huomiot liittyvät tällä hetkellä hallituksen koronastrategiaan.
– Hallitus puhuu hybridistrategiasta, joka on hämärä. Siinä on kaksi kärkeä, jossa samaan aikaan tavoitellaan taudin nujertamista ja toisaalta jonkinlaista laumasuojaa.

Räsänen pyrkisi mielummin jo eettisistä näkökulmista oikeampaan strategiaan eli taudin nujertamiseen.
–  Kukaan ei tällä hetkellä tiedä, kyetäänkö laumasuojaa saavuttamaan ja onko immuniteettia ja kuinka kauan. Ainoa oikea strategia on taudin nujertaminen.
–  Yhteiskuntaa on toisaalta pystyttävä avaamaan esimerkiksi talouden näkökulmasta. Tähän tarvitaan agressiivista testaamista ja jäljittämistä sekä kohdennettuja karanteeneja. Tehokas hoito ja suojavälineet ovat ehdoton lisä. Kasvomaskien käyttö ja ammattilaisten suojavälineet ovat tärkeitä.

Räsäseltä kysyttiin kausityöntekijöistä, joita ei nyt saada ulkomailta. Hän ymmärtää, että maatalouden yrittäjät ovat huolissaan, kun menettävät kokenutta työvoimaansa.
–  Kannustaisin, että nyt suomalaiset menisivät näihin töihin. On tärkeä myös, että työttömyysturvan suojaosaa lisätään, ettei tarvitse heti menettää tukia, jos menee vaikka mansikanpoimintaan.
– Olen sitä mieltä, että karenssisääntöjä pitäisi nyt väljentää, että myös turvapaikanhakijat voivat kausitöihin osallistua.

Räsänen kertoi olleensa tällä viikolla koronavirusrokotetta koskevassa tilaisuudessa. Vaikka toiveena on, että rokote saataisiin käyttöön jo vuoden loppuun mennessä, siinä saattaa kuitenkin kestää jopa vuosia.
–  Minun asiantuntemukseni ei riitä tähän, olen samalla tavalla asiantuntijanäkemysten varassa kuin muutkin päättäjät, Räsänen kertoo.

Tilaisuudessa asiantuntijat arvioivat, että vuodenaikojen vaihtelulla on suurempi merkitys koronataudissa kuin on luultu.
– Influenssan kohdallakin käy niin, että kesäksi se katoaa ja talven korvalla palaa. Varsin yleinen näkemys on, että toinen aalto saattaa tulla.

Räsänen ei usko, että matkustamiseen palataan kovin nopealla aikataululla. Vapaa-ajanmatkustamista ei nyt suositella lainkaan.

– En usko, että tänä vuonna ainakaan kaukomatkoja tehdään, hän sanoo.

Aikamoinen koronapiikki on auki tällä hetkellä, Räsänen kuvaa koronan aiheuttaman kriisin kustannuksia.

Hallituksen kolmannen lisätalousarvion sisältöä ei vielä edes aivan tiedetä, mutta Suomen nouseminen velkasuosta kestää kauan.

–  Tässä otetaan velkaa lasten ja lastenlasten selkänahasta, siksi on tärkeää, että mietitään, miten terveet yritykset pidetään pystyssä. Työ ja yrittäminen on se, millä tästä noustaan, Räsänen sanoo.

Lopuksi Räsäseltä kysyttiin korona aiheuttamista mielenterveysongelmista.
– Emme vielä tiedä, kuinka paljon tämä poikii mielenterveysongelmia. Perheväkivalta on lisääntynyt, mutta Suomessa on paljon myös piilossa olevaa pahoinvointia. Kovin pitkää eristämisvaihetta yhteiskunta ei kestä. Tarvitsemme myös läheisyyyttä ja kosketusta, Räsänen sanoo.

Ylös