”Veroeuroja kertyisi ja saataisiin vastinetta vastaanottopalveluille ja maksetuille tuille” – Sari Essayah päästäisi turvapaikanhakijat mansikka- ja juurespelloille

13.5.2020 klo 15:36 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää turvapaikanhakijoiden osallistumista kausityöhön erinomaisena asiana.

– Veroeuroja alkaa kertyä heidän työstänsä, ja se on vastinetta sille, että he ovat vastaanottopalvelujen piirissä, Essayah sanoi.

Eduskunta on tänään käsitellyt ulkomaalaislain muuttamista. Kyseessä on väliaikainen laki, jolla turvapaikanhakijoille annetaan työoikeus ilman 3-6 kuukauden  karenssiaikaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että kysessä on huoltovarmuuden kannalta kriittisten alojen, kuten maa- ja metsätalouden kausityöstä.

– Kun henkilöt joka tapauksessa ovat Suomessa, ja vastaanottopalvelujen ja tukien piirissä, niin töihin hakeutuminen on erinomainen asia.

– Kun henkilöt joka tapauksessa ovat Suomessa, ja vastaanottopalvelujen ja tukien piirissä, niin töihin hakeutuminen on erinomainen asia. Veroeuroja alkaa kertyä heidän työstänsä, ja se on vastinetta sille, että he ovat vastaanottopalvelujen piirissä, Essayah sanoi.

Kysymys on hänen mukaansa siitä, että onko ensi talvena Suomessa maatalouden tuotteita pöydässä ja pystymmekö huolehtimaan siitä, että marjatiloilla ja vihannestarhoilla saadaan sato korjattua.

Tällä hetkellä maatiloilta tulee Essayahille jopa ahdistuneita yhteydenottoa. Joukossa on hänen mukaansa paljon pieniä tiloja, joiden työhakemuksia ei ole katsottu niiden kriittisten joukkoon, joihin Ukrainasta on haettu lisätyövoimaa.

– He pohtivat, kohtaavatko TE-palvelujen kautta ilmoittautuneiden suomalaisten työntekijöiden määrä ja työvoiman tarve toisensa.

Viljelijät ovat niin ikään kertoneet, että työhön opastamiseen kuluu tänä kesänä entistä enemmän aikaa, kun kokeneet kausityöntekijät puuttuvat.

Maailmalta sen sijaan kuuluu huolestuttavia viestejä siitä, että ruokaketjut eivät toimi ja maanviljelijät jopa tuhoavat omaa satoansa ja teurastavat karjaansa.

– Tässä voi maalimanlaajuisesti olla vielä kovat ajat edessä. Suomi vastuun puhtaan ja jäljitettävän elintarvikeketjun maana saattaa merkittävästä kasvaa maailman ruokatuotannossa, Essayah muistutti.

 

Ylös