”Nyt tarvitaan uutta ”Suomi nousuun”-kotimaisuuskampanjaa” – Sari Essayah kehottaa hankkimaan kotimaista koronan runteleman talouden elvyttämiseksi

16.5.2020 klo 10:03 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ehdottaa 1990-luvun laman aikana kehitetty ”Suomi nousuun”-kotimaisuuskampanjan uusimista.

Essayah’n mielestä nyt pitäisi kannustaa niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin hankintojen suuntaamista kotimaiseen kulutukseen muutoinkin kuin elintarvikkeiden osalta.

Hän muistuttaa, että 1990-luvun lamasta toipumisessa suomalaiset tuotanto- ja palveluyritykset sekä vähittäisliikkeet yhdistivät voimansa Suomi nousuun-kampanjaan. Sillä pystyttiin säilyttämään ja luomaan tuhansia työpaikkoja suomalaisissa yrityksissä.

Jokaisen kulutuspäätöksen yhteydessä voimme hankkimalla kotimaista auttaa suomalaisten työpaikkojen säilymisessä sen sijaan että ostamme ulkomaisista nettikaupoista.

– Tarvitsemme vastaavaa kotimaisuuskampanjaa myös nyt. Jokaisen kulutuspäätöksen yhteydessä voimme hankkimalla kotimaista auttaa suomalaisten työpaikkojen säilymisessä sen sijaan että ostamme ulkomaisista nettikaupoista. Pitkien tuotanto- ja kuljetusketjujen poisjäännistä myös ilmasto kiittää, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuustolle etäyhteyden välityksellä puhunut Essayah muistutti myös ruokaturvan varmistamisesta. Koronakriisi on alleviivannut omavaraisuuden ja huoltovarmuuden tärkeyttä.

Maailmalta kantautuu nyt huolestuttavia uutisia siitä, että kausityöntekijöiden puutteen takia sato uhkaa jäädä korjaamatta, ja elintarvikeketjun haavoittuminen on saanut osan tuottajista tuhoamaan satoaan ja teurastamaan karjaansa.

Tämä voi nostaa elintarvikkeiden maailmanmarkkinahintoja ensi talvena, ja jopa vaarantaa globaalia ruokaturvaa.

– Toimivan kotimaisen ruokahuollon turvaaminen esimerkiksi varmistamalla maatalouden työvoiman saatavuus on välttämätöntä. Luotettava elintarvikeketju maataloudesta kauppaan sekä korkea ruuan omavaraisuusaste takaavat jatkossakin, että Suomessa ruokaa on riittävästi eikä oma ruokaturvamme vaarannu.

Ylös