– Kansalaisten terveys uhkaa heiketä rajoitusten ja pelkojen vuoksi koronavirusinfektiotakin enemmän, Päivi Räsänen varoittaa

16.5.2020 klo 10:52 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsäsen mukaan vaarallisinta on, että ohje jäädä sairastamaan kotiin flunssaa, on tulkittu koskevan muitakin oireita.

Lääkäriliiton selvityksen mukaan puolet lääkäreistä kertoo työmääränsä koronaepidemian aikana vähentyneen. Kiireettömiä leikkauksia, toimenpiteitä ja vastaanottoaikoja on siirretty syksyyn. Kansalaiset ovat myös oma-aloitteisesti peruneet lääkäriaikojaan.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsäsen mukaan vaarallisinta on, että ohje jäädä sairastamaan kotiin flunssaa on tulkittu koskevan muitakin oireita.

Lääkärien havaintojen mukaan jopa sydäninfarktin tai aivoverenkiertohäiriöiden vuoksi kotona yritetään sinnitellä liian pitkään koronatartunnan pelossa. Jopa syöpäseulontoihin hakeudutaan tavanomaista vähemmän.

– Lääkärien havaintojen mukaan jopa sydäninfarktin tai aivoverenkiertohäiriöiden vuoksi kotona yritetään sinnitellä liian pitkään koronatartunnan pelossa. Jopa syöpäseulontoihin hakeudutaan tavanomaista vähemmän.

Yli 70-vuotiaita ovat myös noudattaneet tarkasti hallituksen esittämiä rajoituksia ja ovat asioineet kaupassa, apteekissa ja terveysasemilla vain, jos sen on välttämätöntä. He eivät ole uskaltaneet hakeutua myöskään lääkärintarkastuksiin tai hoitoon.

Mielenterveysongelmat ovat kärjistyneet niin ikään koronakeväänä epidemiaan liittyvän pelon, karanteeniolojen yksinäisyyden ja palveluiden puutteen vuoksi. Koronakevät näyttää lisänneen itsemurhien määriä Suomessa.

Maalis-huhtikuun aikana epäiltyjä itsemurhia tehtiin Suomessa lähes 15 prosenttia enemmän verrattuna viime vuoteen.

Räsänen muistuttaa, että herkkä suun terveydentila uhkaa heikentyä ja altistaa myös muille sairauksille, kun hammashoito on ajettu alas.

– Vaarana onkin, että kansalaisten terveydentila heikkenee koronarajoitusten ja -pelkojen vuoksi koronainfektiotakin enemmän. Samalla hoitovelka kasvaa ja aiheuttaa suuren kuormituksen terveydenhuoltoon epidemian jälkeisenä aikana. STM arvioi, että koronaepidemian takia syntyneiden hoitojonojen purkamiseen menee vuosia, hän sanoo.

Räsänen vaatii, että hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö antaa selkeän ohjeistuksen, että kontrollikäynneille tulee mennä, myös yli 70-vuotiaiden. Hammaslääkäriin on oireisten välttämätön hakeutua.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuustolle Teams-etäyhteyden välityksellä puhunut Räsänen muistutti jälleen kerran, että Suomi voisi vapautua koronarajoitteista ehdotettua nopeammin, mikäli kasvomaskit saataisiin laajaan käyttöön julkisissa kulkuvälineissä, kaupoissa ja muualla, jossa riittävistä turvaväleistä ei ole varmuutta ja mikäli tartuntojen jäljittäminen saataisiin laajasti toimimaan mobiilisovelluksen avulla.

Ylös