Sari Tanus muistuttaa, että turvavälien noudattaminen ravintoloissa on vaikeaa, vaikka sisälle pääseekin vain puolet maksimista

19.5.2020 klo 15:50 Eduskunta Samuli Rissanen

Sari Tanus pitää tärkeänä, että koronavirus saadaan tukahdutettua koko maassa. Tulevina viikkoina ravintoloiden avautuessa on hänen mukaansa tärkeää, ettei tartuntamäärä lähde nousemaan uudelleen.

– Rajoitukset ovat olleet välttämättömiä, mutta nyt kun epidemiatilanne on hyvä, pääsemme avaamaan laajemmin, Tanus sanoi eduskunnassa, joka keskusteli ravintoloiden avaamisesta.

Vaikka ravintolat avautuvat joidenkin mielestä tiukoin reunaehdoin, kyse on Tanuksen mukaan siitä, että ravintoloissa noudatetaan samoja suojaohjeita, jotka ovat edelleen voimassa koko maassa.

– Siis turvavälejä, hyvää käsi- ja yskimishygienaa, Tanus muistutti.

Tanuksen mukaan turvaväleistä on huolehdittava myös terasseilla

Ravintoloissa asiakaspaikoille on olemassa tietty maksimimäärä ja ne on tiiviisti laskettu.

– Vaikka nyt korkeintaan puolet pääsee ravintolaan, niin tokkopa siinäkään täyttyvät turvavälit. Käytännön turvavälien toteutusta on vielä seurattava.

– Hallituksen esitys siitä, korkeintaan puolet maksimiasiakasmäärästä voi olla sisällä, voisi olla kahviloille ja ravintoloille tukinuora; he voivat vedota siihen, jos sattuu, että illansuussa asiakkaaksi pyrkivä ei enää muista ohjeistusta.

Tanuksen mukaan turvaväleistä on huolehdittava myös terasseilla. Alueita voisi katsoa hänen mukaansa laajemmin, jotta terassit voisivat tarvittaessa levittäytyä.

Kun sama ohjeistus on voimassa koko maassa, se tarjoaa Tanuksen mukaan hyvän mahdollisuuden harjoitella uutta ohjeistusta niin, ettei epidemia lähde uuteen nousuun.

Joka puolella toiveena on, että matkailu suuntautuisi tänä kesänä kotimaahan.

– Sanoisin, että vain ja ainoastaan kotimaahan. Ja toivoisin, että Finnairkin näihin talkoisiin ryhtyisi.

– Mitä paremmin pidämme ohjeistuksesta kiinni, ja saamme tukahdutettua epidemian, sitä nopeammin pääsemme avaamaan yhteiskuntaa.

Ylös